‘Markt Mozaïek’ wint publieke stemming kunst Vredenburgplein

Foto: CU2030

Het kunstwerk van Jennifer Tee genaamd Markt Mozaïek is de winnaar van de publieke stemming voor kunst op het Vredenburgplein. Dit kunstwerk, waarbij het plein bijna geheel bedekt wordt in een natuurstenen mozaïek, kreeg meer dan de helft van de stemmen. Utrechters konden van 2 tot 18 juni hun stem uitbrengen op één van vijf geselecteerde ontwerpen.

Wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied): “De publieksstemming was een succes. Er kwamen meer dan 10.000 stemmen binnen, met een overtuigende winnaar. Zo wordt het Vredenburgplein mooier met enthousiaste deelname van de stad.”

Het ontwerp van het kunstwerk wordt nu uitgewerkt tot een Definitief Ontwerp en ingepast in de herinrichting van het Vredenburgplein. Het plein krijgt nieuwe bomen en bankjes, aan de randen een rode klinkerbestrating en binnenin het kunstwerk Markt Mozaïek. Ook worden de contouren van het oude kasteel Vredenburg in het nieuwe straatwerk zichtbaar gemaakt. Begin volgend jaar start de herinrichting en het leggen van het mozaïek. Het streven is om in het voorjaar het plein helemaal klaar te hebben.

Jennifer Tee (1973) exposeert momenteel in Camden Arts Centre en Kunstraum in Londen en eerder in onder meer Sao Paulo, Shanghai, Dublin, Birmingham en in Nederland in het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Cobra Museum. In de openbare ruimte maakte zij onder andere een werk voor de nieuwe metrolijn in Amsterdam. Met het werk voor een van Utrechts bekendste pleinen, wil zij de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein benadrukken. Daarnaast wil zij verwijzen naar de Romeinse geschiedenis waar de stad ook haar naam aan te danken heeft. Zij wil de ‘huiskamersfeer’ en de drukke marktdagen samenbrengen in een allesomvattend werk in de vorm van een natuurstenen vloer van ingelegde mozaïeken, net zoals een vloertapijt in een huiskamer met prachtige motieven. De voorstelling bestaat uit zeer herkenbare beelden van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een prei, olijven, een broodje en een ei.

Dat er een kunstwerk komt, is al sinds 2015 een wens van omwonenden en ondernemers aan het plein. Zij willen met het werk de huiskamerfunctie van het plein versterken. Deze mensen zijn vertegenwoordigd in de kunstbegeleidingsgroep. Samen met de kunstadviseurs van de gemeente hebben zij de voorselectie van de kunstenaars gedaan. Daarbij kregen de vijf geselecteerde kunstenaars een flink aantal uitgangspunten en randvoorwaarden mee voor het maken van een schetsontwerp. Het kunstwerk moet bijvoorbeeld passen op een marktdag met 65 standplaatsen; het werk moet een aanvulling zijn op de veertien bomen die er straks staan en het moet de huiskamerfunctie op niet-marktdagen versterken. Maar ook met budget, onderhoud, de ondergrondse resten van kasteel Vredenburg en kabels en leidingen moesten de kunstenaars rekening houden. De vijf ontwerpen zijn gepresenteerd aan de kunstbegeleidingsgroep en getoetst aan al deze randvoorwaarden.

Tijdens de publieksstemming over de vijf kunstontwerpen ontstonden nog een aantal nieuwe ideeën in de stad voor het Vredenburgplein. Zoals een standbeeld van Trijn van Leemput en een verbeelding van het voormalige kasteel Vredenburg met fontein. Dit laatste idee kreeg via een petitie circa 800 handtekeningen. Deze ideeën zijn ontstaan aan het einde van de procedure om te komen tot het kunstwerk en zijn daarom niet meegenomen. Het oude kasteel Vredenburg komt op twee manieren terug in de verdere uitwerking: in de bestrating en er wordt een maquette van het kasteel (van hoogwaardig kunststof) geplaatst bij de herstelde singel ter hoogte van TivoliVredenburg.

Cookieinstellingen