Themanummer Utrecht en de pers gepresenteerd

09 jun 2017, 13:47 Kunst & Cultuur
img 3670 e1497001560680

Gistermiddag, donderdag 8 juni, werd in journalistencafé Willem Slok het themanummer Utrecht en de pers van het historisch Tijdschrift Oud-Utrecht gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Arjeh Kalmann, de laatste hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad.

Eind 18e eeuw was de Domstad het centrum van de patriottistische pers en in de 19e eeuw liepen Utrechtse studenten voorop bij de oprichting van de eerste studentenbladen. In de eerste helft van de vorige eeuw telde de stad liefst vijf lokale kranten naast enkele regio-edities van landelijke bladen.

Utrecht is al vijftig jaar de vestigingsplaats van de belangrijkste journalistieke vakopleiding in ons land en in de jaren 70 en 80 waren activistische Utrechters met hun Muurkrant voorlopers in de burgerjournalistiek. En Utrechters beschikken al zo'n 30 jaar over lokale en regionale radio en televisie.

Utrecht was de thuisbasis van bijzondere publicisten en journalisten. Pieter 't Hoen liep met de door hem uitgegeven Post van de Neder-Rhijn (1781-1787) vooruit op latere opiniebladen, redacteur Emile Opzoomer van het Studenten Weekblad was gevreesd vanwege zijn scherpe pen. In de 20e eeuw hadden markante journalisten als P.H. Ritter jr, Gerrit Jan van Heuven Goedhart, Piet Imbos, Max L. Snijders en Frans Henrichs grote invloed op de dagelijks nieuws- en opinievorming.

Al deze hoofdrolspelers en onderwerpen en meer - bijvoorbeeld de historie van Utrechtse huis-aan-huisbladen - komen aan bod in een rijk geïllustreerd nummer dat vanaf vandaag verkrijgbaar is bij het Utrechts Archief, Utrecht Toerisme, Museum Catharijneconvent, en de boekhandels Broese, Bruna, Nachtegaalstraat, Bruna Zevenwouden en de Readshop Oudegracht.

img 3669 e1497001595296

Tijdschrift voor geschiedenis van stad en provincie Utrecht • 90e jaargang • juni 2017 • losse verkoop € 6,00