Domkerk: toeristisch trekpleister of open Godshuis?

01 aug 2016, 13:00 Kunst & Cultuur
1280px 35973 domkerk interieur
Johan Bakker, Wikimedia

UTRECHT - Dat kerken het financieel moeilijk hebben is bekend. De dure onderhoudskosten vormen het grootste probleem. Ook de Domkerk moet - nu de gemeentelijke subsidiekraan wordt dichtgedraaid - noodgedwongen gaan nadenken over haar toekomst. Wat zijn de opties? Het AD inventariseerde de meningen.

De onderhoudskosten voor de Domkerk zijn hoog. Naast het reguliere onderhoud dat jaarlijks gemiddeld anderhalve ton kost, wacht het rijksmonument op korte en op langere termijn meerdere dure restauraties aan de gevel.

Principiële keuze

"Van belang is dat de kerkeigenaren een principiële keuze maken of de Domkerk en de andere historische kerken in de binnenstad een toeristische functie hebben of primair een open Godshuis zijn", aldus woordvoerderHenk Jansen,auteur van de onlangs verschenen conceptvisie religieus erfgoed.

Entreeheffing?

De gemeente gaat volgens Jansen binnenkort samen met Toerisme Utrecht in gesprek gaat met de Protestantse Gemeente Utrecht, de eigenaar van de Domkerk, over entreeheffing. Extra inkomsten uit entreegelden kunnen bijdragen aan de hoge kosten van onderhoud. De mogelijkheid om toeristen te laten bijdragen aan het onderhoud vindt al plaats, zij het nu nog op vrijwillige basis. Elk jaar wordt hiermee 100.000 euro opgehaald. Volgens Jansen is in het buitenland een kaartje kopen bij veel kerken de normaalste zaak. Een bezoek aan de St. Paul's Cathedral in Londen kost ongeveer 19 euro. Ook voor de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht is een entreebewijs nodig. De Domkerk trok vorig jaar een recordaantal van 371.000 bezoekers.

Crowdfunding?

Vooralsnog lijktFrans Ritmeester,eigenaar van de Domkerk, niet veel te voelen voor entreeheffing. Aan RTV Utrecht laat hij weten dit 'een inbreuk te vinden op de filosofie van de kerk'. "Het gebedshuis moet zijn open karakter behouden". Ritmeester wil het plan om entree te heffen eerst intern met het bestuur bespreken voordat hij een standpunt inneemt. "Er zal eerst een zorgvuldige analyse gemaakt moeten worden of een heffing ook tot meer inkomsten leidt. Ik mis een visie in het rapport. Maak een businesscase waarin kosten en baten op een rij worden gezet." Ook zal er moeten worden gekeken naar de aanpassingen in de kerk om deze toerisme-klaar te maken, zoals beveiliging en rondleidingen. Ritmeester wil graag naar andere mogelijkheden blijven kijken om geld op te halen, zoals crowdfunding.

In het najaar wordt de conceptnota over het religieus erfgoed besproken in een raadsinformatieavond.

Bron: AD.nl