Utrecht 60 jaar terug: woonwagen gaat in vlammen op

Foto: UN 27-09-1963

Donderdagavond omstreeks 10.00 uur is brand uitgebroken in de woonwagen van de 34-jarige scharenslijper J.Hof. Toen dit gebeurde stond de wagen op het parkeerterrein tussen de Overste Oudenlaan en de Admiraal Helfrichlaan achter het automobielbedrijf Terberg. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 27 september 1963.

Hoewel de politie en brandweer al heel spoedig met het bluswerk konden beginnen, was het toch niet mogelijk de wagen te redden. Wagen en hele inventaris gingen in vlammen op. De schade wordt geschat op 19.000 gulden. De heef Hof had een brandverzekering afgesloten.
Toen de brand uitbrak waren de heer Hof en twee dochters niet thuis. Mevrouw Hof en drie andere kinderen lagen thuis op bed. De heer J.H. de Rode, die in een wagen naast die van de heer Hof zat, zag plotseling de vlammen hoog oplaaien. Hij sprong zijn eigen wagen uit en die van de buurman in en pakte twee van de kinderen. Mevrouw Hof slaagde er ternauwernood in met het derde in de wagen slapende kind naar buiten te komen.
De brand is waarschijnlijk ontstaan doordat een op de tafel staande petroleumlamp is omgevallen. De recherche neemt aan dat dit is gekomen door de hevige wind, die de wagen heen en weer deed schudden.
De eerste politieman die arriveerde haalde bij het garagebedrijf Terberg twee brandblusapparaten. Hij ging daarmee het vuur te lijf. De harde wind won het van de beide stralen. Het vuur laaide steeds hoger op. Pas toen de brandweer onder leiding van brandmeester A. de Groot arriveerde en nevelstralen in ging zetten, was het pleit spoedig beslecht.
Het enige wat twee politieamannen uit de wagen hebben kunnen redden waren de waardepapieren, wat keukengerei en een butagasfles. Toen de rook eindelijk was opgetrokken was er van de wagen weinig meer overgebleven dan het onderstel.

Cookieinstellingen