Utrechts Klokkenluiders Gilde luidt Noodklok voor het Klimaat

Salvatorklok Dom, Foto: Andreasdz
Salvatorklok Dom, Foto: Andreasdz
Foto: Wikimedia

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) luidt op de Dag van de Urgentie de Noodklok voor het Klimaat. De luiding vindt op 24 juni om 12 uur op de Domtoren plaats. Vanwege het karakter, namelijk een “nood”signaal, kiest het UKG ervoor om slechts één klok te luiden. Het betreft een zware, indrukwekkende klok: de Martinus in de Domtoren.

Deze stadsklok van Utrecht is om meer redenen een passende klok. Sint Martinus, de schutspatroon naar wie de klok genoemd is, behoedt van oorsprong de stad voor gevaar en onheil. Daartoe kan ook de bedreiging van ons leefmilieu worden gerekend.
Deze luiding vindt plaats op verzoek van Grootouders voor het Klimaat. Niet alleen in Utrecht, maar ook op 13 andere plaatsen in Nederland luiden de klokken. Hiermee roepen de verenigde grootouders overheid en bedrijven op om onmiddellijk over te gaan tot het uitvoeren van de afspraken over reductie van CO2 uitstoot in het belang van de toekomst van alle kleinkinderen. Gemeente Utrecht heeft toestemming gegeven voor deze extra luiding.

Over ‘Grootouders voor het Klimaat’
‘Grootouders voor het Klimaat’ is gestart in het najaar van 2016. Zij streven naar een leefbare aarde voor de volgende generaties door de transitie naar 100% duurzame energievoorziening te versnellen. In Nederland zijn de Grootouders voor het Klimaat actief met Pleinbijeenkomsten, voorleesacties, lezingen/webinars, lokale acties en natuurlijk door ondertekening en uitreiking van het Manifest.

Cookieinstellingen