Pilot lesproject ‘Stadsschouwburg in de klas’ gaat van start

Foto: Pexels via pixabay

Stadsschouwburg Utrecht begint het jaar met een nieuwe samenwerking. Samen met de Brede School Overvecht en ZIMIHC wordt gestart met ‘Stadsschouwburg in de klas’: een onderwijsproject waarin talentontwikkeling, theater- en presentatievaardigheden en wereld- en beroepenoriëntatie centraal staan.

Leerlingen van groep 7 of 8 van de basisscholen in Overvecht maken kennis met de wereld van het theater. Niet alleen als plek waar artiesten op het podium staan, maar ook met wat er achter de schermen allemaal nodig is om een het theater te laten functioneren. Er is licht en geluid nodig bij de voorstelling, de decors moeten worden opgebouwd, er wordt publiciteit gemaakt zodat het publiek weet wat er speelt en er moeten kaartjes worden verkocht. Op de avond zelf moet het publiek ontvangen worden, iets kunnen drinken in de foyers of kunnen eten in het theaterrestaurant. Zonder al deze dingen is het theater niet compleet.
Onderdeel van de missie van Stadsschouwburg Utrecht is dat elk Utrechts kind in zijn of haar basisschoolperiode ten minste één keer een bezoek brengt aan de schouwburg. ZIMIHC streeft er naar kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen in de stad en de amateurkunst te bevorderen. De Brede School Overvecht stimuleert en faciliteert talentontwikkeling en wil leerlingen laten zien hoe de wereld eruit ziet. Niet alleen in Overvecht, maar ook daarbuiten.
In tien lessen krijgen de leerlingen een introductie op het vak drama door theaterdocente Elle van der Rijt. Daarnaast maken zij kennis met de verschillende bedrijfsonderdelen van een theater: de rol van de theaterprogrammeur, de impact van theatertechniek op een voorstelling, de marketing en communicatie, de kaartverkoop en de horeca. Daarover komen medewerkers van de Stadschouwburg in de klas vertellen. De laatste les vindt plaats in de Stadsschouwburg, De leerlingen krijgen een rondleiding door het gebouw en sluiten de lessenreeks af met een performance op het grote podium.
‘Stadsschouwburg in de klas’ gaat in het voorjaar van start op drie scholen: OBO Klopvaart, Johannesschool en de Schakel. In de volgende jaren zijn de andere basisscholen in Overvecht aan de beurt.
 

Reacties

Cookieinstellingen