Adrianus van Utrecht wordt 500 jaar geleden tot paus gekozen

Paus Adrianus VI (1459-1523)
Foto: Wikipedia

Op 9 januari 1522 wordt Adrianus VI, de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens, tot paus gekozen. Om hem te herdenken is 2022, door een speciaal in het leven geroepen projectgroep, uitgeroepen tot het Adrianusjaar.

Adrianus was maar kort paus. Hij overleed anderhalf jaar na zijn uitverkiezing. Hij is geboren in de Brandstraat, een zijstraat van de Oudegracht. Hij studeerde in Leuven en werd leermeester van Karel V. In 1517 werd hij kardinaal. Na de dood van Leo X werd hij in een woelig verlopen conclaaf in de elfde stemronde gekozen.
Adriaan verbleef op dat moment in Spanje en kwam pas maanden later in Rome aan. Uit brieven die later opdoken, bleek dat hij de functie niet zag zitten. Adrianus was met 63 jaar al op leeftijd en snakte naar zijn pensioen.
Zijn Noord-Europese mentaliteit viel niet goed in Rome. Hij kon niet goed richting vinden in de woelige wereld van Luther en zijn reformatie, spanningen tussen Frankrijk en Spanje, de expansie van de Turken in de Middellandse Zee.
Hij stierf, misschien was hij vergiftigd, en werd uiteindelijk begraven in de Santa Maria dell’Anima, de kerk van de Nederlanders. In Utrecht liet hij zijn Paushuize bouwen, waar hij echter nooit zou verblijven.

Reacties

Cookieinstellingen