GroenLinks wil discriminatie op de woningmarkt strafbaar maken

Foto: pixabay

Makelaars die bereid zijn om woningen niet te verhuren aan mensen met een bepaalde etnische achtergrond, moeten harder aangepakt kunnen worden. GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg dient daarom vandaag een motie in bij de Utrechtse gemeenteraad om dergelijke woningdiscriminatie strafbaar te kunnen stellen.

“De meeste makelaars weten dondersgoed dat discriminatie niet mag volgens de wet. Maar in de praktijk blijken de meesten toch bereid om te discrimineren op basis van etniciteit. Dat is schandalig.” GroenLinks wil dat Utrecht een verhuurdervergunning gaat invoeren om harder op te kunnen treden tegen malafide verhuurders. 
Uit onderzoek van de Academie van de Stad in opdracht van de gemeente Utrecht is gebleken dat 8 van de 10 makelaars die via een mystery call werden benaderd bereid waren om te discrimineren bij de verhuur van een woning. Volgens de onderzoekers was het grootste deel van die makelaars zich er terdege van bewust dat dit wettelijk verboden is. “Het is een schimmige wereld, en het is hoog tijd dat we op gaan treden. Dus niet alleen maar voorlichten, maar overtreders van de grondwet ook daadwerkelijk aanpakken,” zegt Zwanenberg.
Voor het bestraffen van discriminatie op de woningmarkt is het noodzakelijk om een verhuurdervergunning in te voeren met voorwaarden over goed verhuurderschap en anti-disciminatiebepalingen. Groningen en Rotterdam hebben al een dergelijke vergunning in het leven geroepen. GroenLinks dient vandaag samen met de PvdA, PvdD, Denk, S&S en D66 een motie in waarin het Utrechtse college wordt gevraagd een dergelijke vergunning ook in Utrecht in te voeren. Zwanenberg: “Nog beter zou het zijn als dit in een keer landelijk geregeld wordt, maar daar lijkt het niet zo op te schieten. Wij willen Utrechters zo snel mogelijk beschermen tegen discriminerende verhuurders en verhuurbemiddelaars, dus als het niet landelijk gebeurt, gaan we het lokaal regelen.” GroenLinks dringt al langer aan op de invoering van een verhuurdersheffing. “Daarmee kunnen we allerlei wantoestanden op de woningmarkt aanpakken, door bijvoorbeeld de vergunning af te pakken van verhuurders die schandalige prijzen vragen. Helaas is inmiddels wel duidelijk dat deze sector niet uit eigen beweging dit soort misstanden aan gaat pakken. Dat moeten we dus als gemeente gaan doen.” 

Cookieinstellingen