Toonkunstkoor Utrecht zingt Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms

Foto: Toonkunstkoor Utrecht 2021

Op 17 maart 1871 voerde Toonkunstkoor Utrecht de Nederlandse première uit van Ein deutsches Requiem van Brahms in het toenmalige concertgebouw van Utrecht, het huidige conservatorium. En ook toen al bestond het repertoire van Toonkunstkoor Utrecht afwisselend uit nieuwe en oude klassieke muziek.  Op zaterdag 27 november 2021 wordt dit requiem opnieuw uitgevoerd in de Jacobikerk. Nu als oude muziek. Het concert is uitverkocht.

Ein deutsches Requiem is geen traditioneel requiem. Naar wens van Brahms kreeg zijn compositie de ondertitel ’Ein menschliches Requiem’. Niet rouw en sterfte staan centraal, maar troost en hoop voor de levenden. Aanleiding voor de compositie was de treurige vroegtijdige dood van zijn vriend Robert Schumann en het overlijden van zijn moeder.
Het concert wordt gegeven samen met jonge Utrechtse musici. Sopraan Elenora Hu (26) en bariton Sebastiaan Ammerslaan (30) studeerden beiden af aan het Utrechts conservatorium. Elenora was in 2019 de grote ontdekking tijdens het Grachtenfestival Amsterdam en schittert nu in het televisieprogramma Aria. Sebastiaan zingt onder meer bij de Nederlandse Opera en Meesters & Gezellen. Het orkest wordt gevormd door het Utrechtsch Studenten Concert, waarmee Toonkunstkoor Utrecht in 2017 de tweede symfonie van Mahler uitvoerde in het Amsterdams Concertgebouw.
Utrecht was 150 jaar geleden Brahmsstad. De componist was hier graag en vaak. Zijn legendarische opmerking na een bezoek aan Amsterdam klonk de Utrechtenaren als muziek in de oren: “Het zijn aardige mensen, maar slechte muzikanten. Ik speel alleen nog muziek in Utrecht. In 1892 dirigeerde Brahms zelf in Utrecht het nog niet uitgegeven tweede pianoconcert. Ook dirigeerde hij het Toonkunstkoor Utrecht en het Utrecht Symfonie Orkest.
Door de vele ‘corona-inhaalconcerten’ vindt het concert niet plaats in de thuisbasis TivoliVredenburg, maar in de Jacobikerk. De in de 13de eeuw gebouwde kerk wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten en vormt al tientallen jaren het podium voor klassieke concerten van gerenommeerde orkesten en koren.
Voor de concerten in 2022 zoekt Toonkunstkoor Utrecht nog goede zangers. Dan worden Elias van Felix Mendelssohn en het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach uitgevoerd.

Reacties