Van treintijdbord tot uitwisbaar notitieboek

Foto: Moyu VerdraaidGoed

Mooie producten maken van restafval, zonder daarbij nieuw materiaal nodig te hebben? Het is de ultieme droom van elke duurzame ondernemer. En eens in de zoveel tijd komen dromen uit: zo ook voor duurzame scale-up MOYU, die samen met circulair ontwerpbureau VerdraaidGoed de oude, gele treintijdborden op stations en steen restafval om heeft weten te toveren tot uitwisbare notitieboeken die nog jarenlang mee kunnen.

Deze notitieboeken en nog veel meer gerecyclede producten zijn van 8 november t/m 15 november te vinden op Utrecht Centraal in de NS Upcycle shop. 
VerdraaidGoed houdt zich al tien jaar bezig met het transformeren van restmateriaal tot praktische, alledaagse producten (zoals lampen, speelgoed, dienbladen, etc.). Bovendien worden de producten in elkaar gezet bij sociale werkplaatsen hier in Nederland, door mensen met een arbeidsbeperking. 
Duurzame onderneming MOYU is gespecialiseerd in het maken van schrijfartikelen uit steenpapier. Dit papier bestaat voor 80% uit kalksteen dat overblijft als restafval tijdens het mijnproces. In plaats van het afval te lozen, wordt het als grondstof gebruikt om steenpapieren producten van te maken. Het productieproces van steenpapier t.o.v. pulp papier is vele malen duurzamer: 67% minder CO2-uitstoot en er zijn geen bomen en water voor nodig. Bovendien is het steenpapier van MOYU uitwisbaar en herschrijfbaar, zodat het zeer lang meegaat met de consument. Uiteindelijk kan ook steenpapier weer 100% gerecycled worden.
De twee ondernemingen zochten elkaar op en besloten hun krachten te bundelen. Het resultaat? Een uitwisbaar, steenpapieren notitieboek met een verdraaid goede kaft van gele treintijdborden.
Roel Schatorjé, founder van MOYU: “Dit soort initiatieven laten zien hoe makkelijk het kan zijn om restafval te hergebruiken. Je krijgt er prachtige nieuwe producten van die nog jaren mee kunnen. Als ondernemers zijn wij er uiteindelijk voor verantwoordelijk dat producten duurzaam gemaakt worden en dat consumenten bewuster kunnen kiezen. Met dit initiatief hopen we andere ondernemingen te stimuleren om creatief te zijn met restafval en tweedehands producten. Je kunt er nog zóveel mee doen!”

Cookieinstellingen