Utrecht 60 jaar terug: de werkexcursie van Kees de gashond

Foto: UN 16-10-1961

Kees, de Utrechtse gashond, is zaterdag 14 oktober 1961 van zijn ‘werkexcursie naar Denemarken in Utrecht teruggekeerd. Een dag of vijftien is hij op stap geweest en in die tijd heeft hij ruim 200 lekken in gasbuizen bij elkaar gesnuffeld, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 16 oktober.

Kees’ begeleider, de heer Nicolaas Kock van het Gevu was vol lof over de ontvangst (vooral ook van de burgerij die zich tijdens het werk van Kees keurig gedroeg, iets waaraan het in Nederland nog wel eens mankeerde) en het verblijf in Denemarken.
Het werkterrein van Kees was in Horsholm (30 kilometer ten noorden van Kopenhagen) waar koolgas wordt geleverd van Heelrup uit. De omschakeling van aardgas op koolgas leverde voor Kees geen moeilijkheden op, omdat hij indertijd zijn leerschool is begonnen met het zoeken naar lekken van aardgas.
Kees heeft ook een bijzondere proef glansrijk doorstaan. De directeur van het plaatselijk gasbedrijf had in een willekeurig huis het gaskraantje maar een tikkeltje opengezet. Toen Kees door de straat kwam, was hij bij het bewuste huis niet meer te houden. Met een ‘vervaarlijke sprong’ vloog hij over een heg en richtte zich, al blaffend, in zijn volle lengte op tegen de voordeur. Applaus van de zich binnen bevindende deskundigen was zijn beloning. Men denkt er in Denemarken nu ook over zich een gashond aan te schaffen, zo vertelde ir. J.C. Heine, directeur van het Utrechtse gasbedrijf van het GEVU.

Reacties

Cookieinstellingen