D66 fractievoorzitter Jony Ferket geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap

Foto: D66

Vanaf 1 april kunnen kandidaten voor het lijsttrekkerschap van D66 Utrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zich melden. Jony Ferket, sinds 2017 fractievoorzitter, is niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap. Zij meldde dit in de kerstvakantie aan afdelingsvoorzitter Tom Kunzler en deelde dit voornemen deze zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie met de leden.

Ferket: “Ik heb mij straks acht jaar lang als raadslid, waarvan vijf jaar als fractievoorzitter, met hart en ziel ingezet voor meer betaalbare woningen, het beste onderwijs en een groen Utrecht. Ik ben trots op het hechte team van fractieleden en wethouders en op wat wij samen bereiken voor Utrechters, maar het is nu tijd voor anderen om op te staan. Het komend jaar blijf ik met veel energie fractievoorzitter. Ik blijf ik mij dit jaar inzetten voor alle Utrechters en een succesvolle verkiezingsuitslag voor D66 in 2022.”.
Jony Ferket is trots op haar fractie en wethouders: “We bouwen in Utrecht de meeste woningen van Nederland, scholen met achterstanden krijgen meer geld voor het lerarentekort en we hebben een geweldig duurzaam investeringsfonds voor startende bedrijven.” Jony Ferket is ook trots op de constructieve samenwerking binnen de coalitie. Binnenkort kunnen Utrechters reageren op de Ruimtelijke Strategie Utrecht, waarmee de komende twintig jaar 60.000 woningen worden gebouwd. Namens de fractie lukte het haar om een akkoord te sluiten met GroenLinks en de ChristenUnie over waar deze woningen gebouwd gaan worden, met ruimte voor groen, werk, scholen en recreatie. “In de polder Rijnenburg gaan we duurzame energie opwekken en gaan we gaan bouwen zo snel als het nodig is en de bereikbaarheid geregeld is.”
Gemeenteraadslid ben je 24 uur per dag. Van ’s ochtends tijdens het lezen van de ochtendkranten tot het gesprek met de horecaondernemer die je op straat aanspreekt tot ’s avonds, wanneer je met een schoolleider belt om haar een hart onder de riem te steken. Jony Ferket benadrukt hoe bijzonder het is om volksvertegenwoordiger te mogen zijn. “Je kunt door jouw inzet van grote betekenis voor mensen zijn. Zo hoorde ik van een aantal jonge ondernemers dat ze nog geen 21 jaar waren en geen horecavergunning kregen. Met een voorstel heb ik dat veranderd en nu kunnen ondernemers vanaf 18 jaar al een evenementen- en horecavergunning krijgen.” Ook diende Ferket succesvol voorstellen in voor nieuw startupbeleid wat onder andere resulteerde in de oprichting van startupincubator Dotslash, de aanpak van de mismatch op de arbeidsmarkt, een verplichte toets over hoe gemeentelijke plannen jongeren raken en tot slot meer geld voor scholen die kampen met het lerarentekort en veel leerlingen hebben met een onderwijsachterstand. 

Reacties