Wonderwoods krijgt ruimte voor digitale kunst

Foto: Vero digital

In 2024 vestigt zich in het vastgoedproject Wonderwoods op de begane grond de ruimte voor digitale kunst Nowhere. Het kunstcollectief teamLab opent hier haar eerste Europese permanente tentoonstelling.
 
Nowhere is geen traditionele kunstgalerie of een traditioneel museum: het brengt met behulp van technologie een nieuwe vorm van interactieve multi-sensorische kunstzinnige ervaringen. De ruimte van Nowhere is speciaal ontwikkeld om werken van toonaangevende kunstenaars tentoon te stellen en grootse digitale en interactieve werken als die van teamLab te faciliteren. De tentoonstelling van teamLab zal de 3.000 m2 aan ruimte van Nowhere transformeren in een magische ervaring waarin je wordt ondergedompeld en die nooit hetzelfde is.
TeamLab is enthousiast over de samenwerking met Nowhere: “We zijn erg blij dat we de kans krijgen om een permanente tentoonstelling naar Nowhere te brengen. TeamLab wil door middel van haar kunst de relatie tussen de mens en de wereld en nieuwe percepties verkennen. Om de wereld om ons heen te begrijpen delen we de wereld in in onafhankelijke eenheden, die bepaalde grenzen hebben. teamLab streeft er juist naar deze grenzen te overstijgen en de relatie tussen mensen en de wereld, en zelfs de perceptie van tijd, anders te definiëren.”
“Onze tentoonstelling in Nowhere zal verschillende teamLab-werken omvatten, waaronder de concepten ‘Future Park’ en ‘Athletics Forest’. ‘Future Park’ is een educatief project gebaseerd op het concept ‘co-creation’, waarbij bezoekers met elkaar een wereld creëren. ‘Athletics Forest’ is een nieuwe ‘creatieve sportruimte’; een concept dat helpt bij het trainen van het ruimtelijk bewustzijn van de mens en het denken in driedimensionaliteit van de wereld.  teamLab hoopt met haar werk in Nowhere een ervaring te creëren waarbij de betekenis van schoonheid en de kijk op de wereld verandert. ”  
Nowhere is een idee van Martijn Sanders en Jeroen van Mastrigt en is tot stand gekomen tijdens de tender Healthy Urban Quarter van de gemeente Utrecht in 2017. Jeroen van Mastrigt, kwartiermaker van Nowhere, legt uit: “Wij zijn vereerd dat teamLab de eerste is die haar werken in Utrecht tentoonstelt. Nederland is een land met een hoog digitaal bewustzijn en vormt daarmee een perfecte Europese basis voor digitale kunstcollectieven en tentoonstellingen. Nowhere laat een breed publiek, door middel van kunst, onze toekomst ervaren en ermee spelen en belooft daarmee een zeer waardevolle aanvulling te worden op het Nederlandse cultuur- en leisure-aanbod.”  
Nowhere is gehuisvest op de begane grond van Wonderwoods, dat in 2023 wordt opgeleverd. Met meer dan 360 bomen en 9.649 struiken en planten zorgen de twee groene torens van Wonderwoods voor een nieuwe balans tussen natuur, technologie en stedelijk wonen. Jet Happel, G&S Vastgoed, de ontwikkelaar van Wonderwoods: “In lijn met onze filosofie “Serving the City” zijn wij er erg trots op om zo’n uniek concept en wereldberoemd digitaal kunstcollectief te mogen verwelkomen in Utrecht. We nodigen bezoekers van over de hele wereld uit om niet alleen te genieten van Wonderwoods als een iconisch gebouw, maar ook om je onder te dompelen en te verdwalen in een magische speeltuin van digitale kunst. Wonderwoods zal niet alleen een boost geven aan de directe omgeving, het Beurskwartier, maar ook aan de stad Utrecht.” 
Digital art space Nowhere is samen met circa 14.000 m² kantoorruimte, 252 huurwoningen en faciliteiten aangekocht door a.s.r. real estate namens het ASR Dutch Mobility Office Fund en ASR Dutch Core Residential Fund.

Cookieinstellingen