Crowdfunding voor kattencafé in Utrecht

Foto: cc0

In Japan is het al jaren een razend succes, en tegenwoordig schieten de kattencafés ook in ons eigen land als paddenstoelen uit de grond. Je vindt ze onder andere in Amsterdam, Den Haag en Groningen. Als alles volgens plan verloopt, kan ook Utrecht aan dit rijtje worden toegevoegd.

Kattenliefhebbers Jelmer en Stephanie Bergsma willen namelijk een kattencafé in het centrum van de stad beginnen. Om van hun droom werkelijkheid te maken zijn ze een crowdfundingsactie gestart.

Kattencafé Katfé

Het idee van Katfé, de naam dat het kattencafé zal krijgen, is ontstaan toen initiatiefnemers Jelmer en Stephanie door Azië reisden. Tijdens hun trip brachten zij een bezoekje aan een kattencafé en ervaarden de fijne en rustgevende combinatie van het knuffelen met een kat onder het genot van een hapje en drankje. Na deze ervaring waren ze er over eens dat ze een kattencafé in Utrecht wilden beginnen. Het kattencafé wordt, als het meezit, het eerste in zijn soort in Utrecht en is hiermee een aanvulling op het huidige aanbod van de stad.

Een locatie voor het kattencafé is er nog niet, maar de initiatiefnemers zijn druk in gesprek met de gemeente, en hopen in oktober de deuren te kunnen openen op een locatie nabij het centrum. Het is de bedoeling dat het kattencafé een thuis gaat bieden aan 5 tot 8 asielkatten. Deze katten zullen met behulp van een kattengedragsdeskundige uitgekozen worden. “De katten moeten goed bij elkaar passen. En we willen bijvoorbeeld ook geen buitenkat binnen hebben, dat is hartstikke zielig. De winkel gaat niet open voordat de katten op hun gemak zijn”, aldus Jelmer. “Het welzijn van de katten staat voorop. We willen de asielkatten een plek geven vol fijne ligplekjes, speeltjes en een ruimte waar ze zich terug kunnen trekken.”

Crowdfunding voor Katfé

Door middel van crowdfunding wordt getracht om Katfé in Utrecht te realiseren. Deze manier van financieren wordt steeds vaker gebruikt door bijvoorbeeld dit soort initiatieven. Ook zie je dat kleine tot middelgrote ondernemingen vaker kiezen voor een alternatieve peer-to-peer financieringsvorm, zoals die van Funding Circle. De verschuiving naar alternatieve financieringsmethoden is niet zo vreemd, aangezien banken de eisen die gesteld worden voor het afsluiten van een zakelijke lening blijven aanscherpen.

Jelmer en Stephanie maken gebruik van een lokaal crowdfundingplatform, dat speciaal voor initiatieven in de stad Utrecht bedoeld is. De crowdfundingactie voor Katfé loopt nog tot 23 mei en ze hopen een bedrag van 25.000 euro op te halen. “We hebben er het volste vertrouwen in dat de crowdfunding gaat lukken.”, vertelt Jelmer. Op dit moment is al meer dan de helft van het geld verzameld.

Cookieinstellingen