Utrecht 60 jaar terug: opa van Berkel zoekt zijn dochter op in Canada

15 apr , 12:48 Geschiedenis
opa van berkel naar canada
UN 15-04-1965

Zaterdagmorgen 24 april om 10.15 uur vertrekt opa Van Berkel, Lauwerecht 34 bis A te Utrecht, per bus naar Schiphol. Wie mee wil gaan om hem feestelijk uitgeleide te doen kan zich hier opgeven. Kosten bus f 4 per persoon. Vooruit te betalen. Dit staat op een fors karton, gestoken in de spiegel van café Vroon in de Brugstraat bij de Lauwerecht. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 15 april 1965.

Vierentwintig april is de grote dag in het leven van opa Van Berkel. Dan vliegt hij naar zijn dochter in de Canadese stad Montreal, die getrouwd is met een Canadees en die vier kinderen heeft, die opa niet kennen. En hij kent hen ook niet.

Het vorig jaar was die dochter voor het eerst na bijna 20 jaar weer in Nederland. Voor de toch naar haar 72 jaar oude vader had zij geld moeten lenen bij een bank. Drie jaar lang moet zij afbetalen maar Bep wilde haar vader nog eens zien. Op zo'n leeftijd kun je niet weten.

Dat ik nu m'n kleinkinderen nooit zal zien, mijmerde opa triest na het vertrek van zijn dochter in café Vroon, waar hij al een halve eeuw stamgast is. Voor een AOW-er is het onmogelijk de reis bijeen te krijgen al zou hij nog zo zuinig zijn. Maar de kordate Piet Vroon had de woorden opgevangen. Hij kocht een groot plastic spaarvarken. 'Gaat opa Van Berkel naar Canada? Aan u het antwoord', stond erop.

Het is nu tien maanden later. Rond f 2000 is er uit dat varken gekomen. Op mijn 100 klanten zijn er misschien twee die er niet voor voelden om mee te doen, zegt Piet Vroon verder heeft iedereen bijgedragen. Gisteren heeft Vroon de tickets van de K.L.M. gehaald en de hele buurt leeft mee.

De reis kost f 1882-, zodat er nog iets overblijft om de huur van opa's huisje aan de Lauwerecht door de betalen voor wat kleding. De 'carnavalsvereniging De Zwarte Katers, waarvan piet Vroon voorzitter is, heeft een grote rol gespeeld bij de inzameling en zal daarom opa uitgeleide doen in feestkostuum, uiteraard met de prins van het jaar Jan Vonk in het midden.

Het plezier van de uittocht zal worden verhoogd door de Domstadkapel die altijd de carnavalsfeesten opluistert en heeft aangeboden gratis de muziek te verzorgen. Een carnavalsvereniging is er niet alleen voor de pret, maar ook om te helpen, om goed te doen, zegt Piet Vroon, zo is het in het zuiden ook.

Natuurlijk zijn zowat al opa's kinderen - en dat zijn er nog 9 in ons land - van de partij. Dat wordt een optocht volgende week, zegt zijn dochter mevrouw Bruin in de A.M. de Jongstraat 6 II, waar opa een dagje was. Op een vraag of zij ook mee ging, riep zij: Nou, wat dacht u. Al moest ik kruipen. Mijn broer uit Brabant komt zelfs met zijn gezin.

Opa zelf kan zijn geduld niet meer bewaren. Die zou het liefst direct gaan. Hij ziet niet tegen de vliegreis op. 'Waarom, moet ik bang zijn? Als ik de straat oversteek, kan er ook wat gebeuren.'

Het is moeilijk om de vieve oude baas 72 jaar te geven. Maar op de vraag hoe oud nu zijn Canadese dochter is, moet hij het antwoord schuldig blijven. Bij zoveel raak je de tel kwijt. Ook mevrouw Bruin weet het antwoord niet direct, maar na enig gezamenlijk rekenwerk wordt geconstateerd dat Bep 45 jaar moet zijn.

Ruim 4 maanden zal opa in Canada blijven. Maar zo lang zal hij niet nodig hebben om zijn kleinkinderen voor zich in te nemen. Als hij terugkeert zullen zijn Canadese afstammelingen beslist weten hoe hun Nederlandse grootvader is, ook al spreek hij geen woord Engels.