Niet alleen in de omgeving van het Noorderpark in Utrecht, maar ook in de wijken Tuinwijk en Tuindorp blijkt ontstemming over de gemeentelijke maatregel, die het gebruik van de speelvelden door de jeugd beperkt. Dit leidde in Tuinwijk-Tuindorp tot een handtekeningenpetitie van de jongelui. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 1 juli 1965.
Zestig jongens en meisjes (maar vooral jongens) zetten hun handtekening en hun adres onder de hartekreet, waarin zinnen voorkomen als: Vindt u de grassprietjes belangrijker dan ons?, Waarom mogen de honden niet loslopen? Geef ons onze terreinen terug, onze ouders betalen toch ook belasting? Zij stuurden hun brief aan burgemeester en wethouders.
In dit geval betreft het de twee terreinen tussen de Kardinaal De Jonge, Ingenhouszstr. en Juliusstraat. Er mogen nu geen voetbalpartijtjes meer gehouden worden met voetbalschoenen aan of in clubverband en ook staat er op een bord dat de velden verboden zijn voor honden. Tegen deze maatregel, die zoals bekend al enige tijd bestaat, maar waaraan de gemeente thans om het gras te sparen strenger uitvoering is gaan geven, tekenen de jongens en meisjes protest aan.
Vindt, zo wordt gevraagd, het gemeentebestuur het niet beter dat deze jeugd op de terreinen speelt dan dat zij door 't gemeentebestuur gedwongen wordt haar vrije tijd in verveling en ledigheid door te brengen en haar ontspanning te zoeken in vormen van baldadigheid zoals op het Herderplein? Een vraag, die niet door een jongere lijkt te zijn geschreven. Desgevraagd verklaarde de 14-jarige Herman Holla - die zelfs de meeste handtekeningen op 't veld verzamelde - dat een onbekend gebleven man met een hond na het horen van protesten van de jongeren had aangeboden een stuk voor hen te tikken. Dit gebeurde, waarna de jeugd aan het ophalen der handtekeningen begon.
Men vraagt een snelle beslissing. Wij zijn bang, zo staat er in de brief, dat wij nooit meer wat van u horen of pas na enige maanden. Wij willen liever niet zo lang wachten, want wij missen 'onze velden' erg. Ja, men oppert de idee van een demonstratietocht met spandoeken langs het stadhuis, maar vraagt ook: Is dit nu wel nodig?
Herman Holla, Pieter Nieuwlandstraat 72, is het correspondentie-adres van deze actie. De veertienjarige Herman hoopt op gunstig resultaat.