Utrecht 60 jaar terug: het gestolen schilderij van het Centraal Museum is terug

17 mei , 13:50 Geschiedenis
gestolen schilderij
UN 17-05-1965

De Utrechtse recherche is er in geslaagd het gestolen schilderij 'Vinden van Mozes in biezen korf' van Bartholomeus Breenberg, dat op dinsdagavond 16 maart in het Centraal Museum werd gestolen, te achterhalen. Het hangt nu weer op de expositie. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 17 mei 1965.

De vermoedelijke dader van de geruchtmakende diefstal van het schilderij 'Vinden van Mozes in biezen korf' op de expositie in het Centraal Museum, de 19-jarige De J., stal het schilderij met de bedoeling het te verkopen. Van de opbrengst wilde hij een motor kopen om daarmee naar het buitenland te gaan. Hij wilde de militaire dienst ontlopen. Alleen kon hij dit niet af: hij vroeg daarom de 72-jarige Utrechter R., die al zestig jaar in Utrecht in de handel zit, het voor hem te verkopen. Zijn vraagprijs: tien mille was aanmerkelijk minder dan de vijfendertig mille, waarvoor het schilderij is verzekerd. De Utrechtse recherche kan dit voorlopig mededelen als achtergrond van een zaak, die twee rechercheurs bij wijze van spreken dag en nacht op de been gehouden heeft.

Het onderzoek is nog niet afgesloten. Volgacties en posten, het onderzoeken van alle tips uit de burgerij en eigen speurwerk hebben ten slotte tot dit resultaat geleid. Na de diefstal verzocht de recherche alle bezoekers, die dinsdagavond 16 maart de expositie bezochten, zich in het hoofdbureau te vervoegen voor het geven van inlichtingen. De politie kreeg op dit verzoek veel reacties. Verder bleef men ook voortdurend in contact met het buitenland, met name West-Duitsland. Inmiddels werden verschillende mensen, zoals hoofdinspecteur R. Trip van de Utrechtse recherche mededeelde, op de korrel genomen.

Dit leidde ertoe dat zaterdagavond jl. om acht uur de 72-jarige koopman R., een goede bekende van de politie, kon worden aangehouden toen hij het huis van een aspirant-koper verliet. Om er zeker van te zijn dat hij niet kon ontglippen had men de omgeving afgezet. De aspirant-koper wist dat het schilderij van diefstal afkomstig was maar de koop is niet doorgegaan.

Het schilderij werd ten slotte zaterdagavond na huiszoeking in beslag genomen in de woning van een derde - wiens rol in deze nog niet vast staat. Het was voor de recherche een grote voldoening dat men het werk van Breenberg onbeschadigd kon terugbezorgen bij de directie van het Centraal Museum.

Minister Bot heeft 6 maart de tentoonstelling 'Nederlandse Italianiserende landschapsschilders' officieel geopend. Het van de tentoonstelling deel uitmakende schilderij van Breenberg (1598-1657) was door het Hallwylska-museum te Stockholm in bruikleen afgestaan voor deze expositie in Utrecht.

Drs. H.J. Desmet, de onderdirecteur van het Centraal Museum, heeft het schilderij zondagochtend opgehaald. De expositie duurt nog tot tot 30 mei. Toen vanmiddag het museum weer open ging, hing het schilderij er weer. Het is thans op hardboardplaat aan de muur geschroefd om diefstal te voorkomen.

Drs. Desmet verklaarde: Toen ik telefonisch vernam dat het schilderij terecht was, ben ik als een haas naar het politiebureau gehold. Het was een hele opluchting voor me toen ik zag dat het onbeschadigd was. Ik ben bijzonder blij, dat de politie zo achter deze zaak heeft heen gezeten.