Utrecht 60 jaar terug: de opening van de Mytylschool

08 mei 2023, 15:08 Geschiedenis
img 8304
Het werk van het bestuur van de Mytylschool voor Utrecht en omstreken en van de Nederlandse stichting voor het gebrekkige kind word op woensdag 8 mei 1963 bekroond met de officiële opening door de Utrechtse burgemeester van de Mytylschool en van de beide paviljoens van de stichting. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op diezelfde dag.
Doel van de stichting voor het gebrekkige kind is de verzorging en de opvoeding van lichamelijk gebrekkige kinderen. De omvangrijkheid van dit doel leidde er toe dat men zich in de praktijk beperkt tot het oprichten van internaten bij Mytylscholen.
De thans officieel geopende Mytylschool is uniek in het land. Men kent de voorgeschiedenis. Op 3 oktober 1955 opende de Mytylstichting voor Utrecht en omstreken de Mytylschool met 5 ernstig gehandicapte kinderen, 1 onderwijzeres, 1 kinderverzorgster, 1 heilgymnaste en 1 spraaklerares. Men begon in een geïmproviseerde school op het Jansveld; daarna ging het naar het Janskerkhof 18, waar men in september 1956 28 kinderen had.
De naam Mytylschool is gekozen uit psychologisch oogpunt, ontleend aan het sprookje De blauwe vogel van Maeterlinck. Het aantal leerlingen kan worden uitgebreid tot 120. Men heeft thans 9 leerkrachten, 11 kinderverzorgsters, 5 heilgymnasten, 2 spraakleraressen, een conciërge, de 'sterke man', die de oudere leerlingen helpt dragen en tevens als chauffeur de kinderen haalt met een schoolbus, die door de gemeentelijke geneeskundige en gezondheidsdienst in Utrecht geheel in ingericht voor dit vervoer.
De kinderen ontvangen gewoon lager onderwijs, mulo en individueel voortgezet lager onderwijs en huishoudonderwijs. De leeftijd van de leerlingen loopt van 6 tot 17 jaar.
De trots van de school is het oefenbad met de daarbij behorende kleed-, douche- en toilet-ruimten. Vanuit de hal kunnen de kinderen via een brug over een vijver naar een hof, waar ze in de open lucht kunnen spelen, in welk spel ze door psychologen en artsen geobserveerd kunnen worden.
De Mytylschool is eigendom van de gemeente Utrecht, die deze school liet bouwen en in bruikleen geeft aan het bestuur van de stichting. Iets minder dan de helft van het aantal leerlingen komt uit de stad Utrecht. De overige leerlingen komen uit 30 andere gemeenten in de provincie Utrecht.