Kamernood is het nijpende probleem dat ieder jaar tegen de eindexamentijd weer actueel wordt. Honderden aankomende studenten proberen dan weer of zij er nog bij kunnen. Iets wat ieder jaar moeilijker, zo niet onmogelijk wordt. Allerlei voorstellen zijn in Utrecht aan de orde om een eind aan deze nood te maken. Maar het is daarbij altijd duidelijk geweest dat er maar een adequate oplossing is: de bouw van studentenflats. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 1 mei 1964.
Vanmiddag is aan de Ina Boudier-Bakkerlaan (bij het Diakonessenhuis) gesymboliseerd dat het er nu ook in onze stad van gaat komen: toen legde het student-lid van de Stichting Studenten Huisvesting Utrecht, mej. F. Bosman, de eerste steen voor het complex studentenflats dat uiteindelijk plaats zal bieden aan 1000 studenten.
Voorjaar 1965 komt naar verwachting de eerste fase van 332 kamers (5 gebouwen) gereed. Voor de andere twee fasen is rijksgoedkeuring aangevraagd; men hoopt daarmee eind 1965 klaar te komen. In het complex dat in totaal 15 gebouwen gaat omvatten, komt ook een winkel. Er wordt een torenflat van minimaal 12 verdiepingen gebouwd.
Er staan verschillende projecten op stapel om de problemen met de studentenhuisvesting op te lossen. Zo heeft de gemeente in overleg met de Stichting Studenten Huisvesting Utrecht een tienjarenplan opgesteld. In deze periode komt er huisvesting beschikbaar om vier- à vijfduizend studenten te huisvesten. Bovendien vindt er informeel overleg plaats met de gemeente Bunnik om bouwterrein te verwerven in de onmiddellijke omgeving van het universiteitscentrum De Uithof in de Johannapolder. Ander project is de bouw van honderdvijftig tot honderdtachtig flats voor gehuwde studenten in Tuindorp-West. Het zal een enigszins revolutionair karakter krijgen met een aantal centrale voorzieningen. Men denkt aan een kindercrèche, een een wasserette, een centrale kraamkamer en dergelijke. De aankoop van grote huizen voor studentenhuisvesting gaat door. De stichting heeft er nu 44 in huur of eigendom, die plaats bieden aan ongeveer 450 studenten. Verder wordt nog gedacht aan tijdelijke oplossingen. De gemeente stemt ermee in dat de woningen die voor het project Hoog Catharijne aan het Leidseveer moeten worden ontruimd tot aan het tijdstip waarop ze worden afgebroken, ter beschikking van de stichting komen. Het gaat hier om 200 woningen die gemiddeld ieder vier kamers hebben. De eerste woningen zijn reeds ter beschikking gesteld.
Ook het onderzoek naar de mogelijkheden van het caravanplan (450 wagens in de Johannapolder) wordt binnenkort afgesloten.
In totaal zullen deze plannen voor vier- à vijfduizend studenten een uitkomst moeten bieden in de komende tien jaar. De prognose van de toeneming van het aantal studenten aan de Utrechtse rijksuniversiteit tot 1970 luidt dat er dan 1200 studenten zullen zijn, dat is dus in vijf jaar 3500 meer dan nu. De moeilijkheden blijven de eerste tijd dus niet gering.