De heide in Utrecht bloeit. Het Edelweiss trouwens ook. Bovenop de berg steekt het wit van de tere bloem fel af tegen de grauwe bazaltblokken. Utrecht heeft er in enkele maanden zo maar een berg bij gekregen. Hij is te vinden in het nieuwe universiteitscentrum De Uithof waar het voormalige fort Hoofddijk wordt herschapen in een hortus botanicus. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 12 juli 1965.
De massa's grond die bij het bouwen van het transitorium vrij kwamen zijn naar het fort getransporteerd en daarmee is een berg gemaakt - 12 meter boven N.A.P. - op een der bunkers. Om het bergeffect te verhogen heeft men grote bazaltblokken en krijtsteenuit België laten aanrukken.
Onder auspiciën van het instituut voor systematische plantkunde van de rijksuniversiteit te Utrecht zijn in deze rotstuin planten en bomen gepoot die in Nederland niet te vinden zijn. In het gedeelte van de rotstuin dat nu beplant is zijn hoofdzakelijk planten neergezet die afkomstig zijn uit de Alpen. De rotstuin zal echter aanmerkelijk worden uitgebreid en dan zal men ook materiaal uit andere delen van de wereld bij elkaar zetten zoals uit de Rocky Mountains, de Kaukasus, de Himalaya enzovoort.
Er wordt naar gestreefd in de nieuwe hortus voor de buitenlandse plantensoorten een situatie te schapen die zoveel mogelijk overeenkomt met de omstandigheden in eigen groeigebied. De grond wordt bijvoorbeeld meer of minder kalkhoudend gemaakt, zuriger als dat nodig is, en men maakt gebruik van de geaccidenteerdheid van het terrein om planten uit te zetten op noord- en zuidhellingen.
De berg op de bunker krijgt binnen enkele maanden een beekje met waterval en er zal een alpenweide worden aangelegd. Het is de bedoeling dat deze hortus, die op het ogenblik een oppervlakte van ongeveer 4 1/2 hectare omvat, straks echt een recreatiegebied zal vormen, een oase in de universiteitswijk.
Wie nu de met tuinen overdekte bunkers van het fort Hoofddijk ziet, kan zich moeilijk voorstellen dat enkele jaren geleden het fort volgestouwd was met granaten. Waar nu studenten pijproken aantekeningen maken over hun bevindingen in de tuin was het tot voor kort ten strengste verboden te roken.