In verschillende provincies is vanaf 2022, op initiatief van Stichting Villa Maecenatis, een indrukwekkend wandkleed gemaakt dat de geschiedenis van slavernij in die regio toont. In de provincie Utrecht is het ontwerp gemaakt door illustrator Munir de Vries, op basis van historisch onderzoek dat al beschikbaar is. Van 9 april tot en met 13 mei is het wandkleed tentoongesteld op het provinciehuis. Gedeputeerde Cultuur & Erfgoed en Vitale Samenleving Rob van Muilekom opende de tentoonstelling in het bijzijn van Statenleden en medewerkers.
Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de gedeelde geschiedenis met betrekking tot het slavernijverleden. Door gezamenlijk aan iets tastbaars als dit wandkleed te werken, wordt ook de dialoog over het onderwerp op gang gebracht. Bedankt aan iedereen die heeft meegewerkt aan dit indrukwekkende wandkleed."
Participatief project
Er is in de provincie Utrecht bij musea, archieven, bibliotheken en verschillende culturele instellingen door diverse vrijwilligers hard gewerkt om het wandkleed te vervaardigen. Met veel kunde en plezier hebben vrijwilligers de vervaardiging van het wandkleed ter hand genomen, met gebruik van verschillende textiele technieken. In Utrecht is er gekozen om de handwerktechnieken borduren, quilten, punchen en tuften te gebruiken om het wandkleed te realiseren.
Bewustzijn Slavernijverleden in de provincie
Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden heeft de provincie extra aandacht besteed aan activiteiten om het bewustzijn over onze gedeelde geschiedenis te vergroten. De bijdrage aan het project Draden van ons Nederlands Slavernijverleden: Utrecht is één van de manieren waarop de provincie Utrecht het slavernijverleden beter zichtbaar wil maken, zodat de bewustwording van dit verleden groter wordt. Het project bracht mensen met verschillende culturele achtergronden en leeftijden samen en stimuleerde het bewustzijn van de geschiedenis en de eigen leefomgeving. Ook na het herdenkingsjaar blijft de provincie zich inzetten om het koloniale slavernijverleden zichtbaar te maken.
Sociale Agenda
Daarnaast zet de provincie Utrecht zich ervoor in dat iedereen, naar eigen vermogen, kan meedoen aan alle delen van het leven. Het doel van onze Sociale Agenda is een inclusieve provincie waarin geen ruimte is voor discriminatie, racisme en antisemitisme. Aandacht voor het slavernijverleden is hier een belangrijk onderdeel van.
Voor meer informatie over het project en waar het wandkleed nog meer te zien is kun je de website van het DvONS bekijken.