Utrecht 60 jaar terug: Veritas beraadt zich over een andere opzet van de groentijd

Foto: UN 23-06-1964

De Utrechtse rooms-katholieke studentenvereniging Veritas gaat zich binnenkort beraden over een andere opzet van de groentijd. Was vroeger de lichamelijke ontgroening aanleiding voor een werkelijke kennismaking, zij is de laatste jaren geworden tot een zinloos, onwerkelijk element dat aanleiding geeft tot veel aberraties en excessen en dat daarom moet worden uitgebannen, zo meent de werkgroep van Veritas, die een studie heeft gemaakt van de groentijd. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op dinsdag 23 juni 1964.

De uitkomsten van deze studie zijn gepubliceerd en zullen dienen als discussiegrondslag op de binnenkort te houden Veritas-vergadering. Het oude beeld van de groentijd: in de rechterhand een pils en in de linker de resten van een aankomende student, kunnen we misschien in een prentenkabinet bewonderen. Veritas past het niet, meent de redactie van Vox, het orgaan van Veritas.
Aanleiding voor de studie was de lustrumrede van de praeses van Veritas, die kortgeleden heeft gepoogd aan te tonen dat de traditionele opzet van de groentijd niet meer het doel ervan kan realiseren. De werkgroep stelt nu voor iedere vorm van fysiek ontgroenen af te schaffen en de introductietijd te laten plaatsvinden op basis van reële voorlichting, waarbij handhaving van de voet van ongelijkheid slechts passend geacht wordt in de sociëteitssfeer.
Gehandhaafd blijft het speelse en geestrijke element, het normale kennismakings- en voorstellingsritueel, het non-tutoyement, het normale dienstbetoon en het verwerven van handtekeningen en dergelijke via gesprekken en kennismaking.
Volgens de werkgroep moeten onder meer worden afgeschaft het knielen tijdens gesprekken, massale spelen op basis van lichamelijke aanpak, bloedraad en de tot nu toe gehandhaafde sociëteitssfeer. Invoering van het groepensysteem op basis van gemengdheid en faculteitsindeling wordt bepleit en voor het lidmaatschap van de sociëteiten worden andere maatstaven aanbevolen.

Cookieinstellingen