Utrecht 60 jaar terug: de start van de anti-verniel-actie in Hoograven

Foto: UN 22-06-1964

De Hoogravense wijkweek onder het motto van de anti-verniel-actie startte zaterdagmiddag in het Marcuscentrum met een toespraak van de heer A. Raspe, secretaris van de gemeentelijke commissie voor de plantsoenbescherming. Het Harmonieorkest Utrecht trad bij deze gelegenheid voor het eerst op in de nieuwe kostuums, waarmede dit muziekkorps alle eer inlegde. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 22 juni 1964.

De heer Raspe stelde voor over te gaan tot de aanstelling van een aantal mensen – in navolging van Velsen – om de jeugd van de baldadigheid af te houden. Deze mensen hebben dan tot taak op het juiste moment in te springen teneinde het vernielen tegen te gaan.
Alleen al in Hoograven wordt voor 25.000 gulden per jaar vernield door de jeugd. In de stad Utrecht zijn dagelijks al acht mensen in de weer om de vernielingen tegen te gaan. De heer Raspe wees er voorts op, dat men het de jeugd niet helemaal kwalijk kan nemen, dat zij geen beter begrip heeft van de gevolgen van haar baldadigheid. De ouderen geven immers maar al te vaak het slechte voorbeeld.
De anti-verniel-actie heeft in zoverre al succes dat het ingooien van ruiten bij de scholen opmerkelijk verminderd is. Op de scholen zullen in dit verband ook AVA-speldjes worden uitgereikt, een aansporing voor de jeugd om aan de actie deel te nemen.

Cookieinstellingen