Utrecht 60 jaar terug: een vergelijking tussen Hoog Catharijne en het Bull Ring Centren in Birmingham

10 jun , 15:47 Geschiedenis
img 9407
Wanneer Utrecht straks het plan Hoog Catharijne voltooid zal zijn en de stad de beschikking zal hebben over een nieuw kantorencentrum met winkelgalerijen die enkele meters boven de begane grond zijn gebouwd aan een voetgangerstraverse die van de Croeselaan tot aan de Lange Elisabethstraat reikt, dan zal Utrecht zich kunnen scharen onder de steden waarin de nieuwste ideeën op het gebied van stadsontwikkeling zijn gerealiseerd. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 10 juni 1964.
Utrecht zal zich dan bijvoorbeeld kunnen meten met de Engelse stad Birmingham, waar de hertog van Edinburh 29 mei van dit jaar het Bull Ring Centre heeft geopend, een groot overdekt winkelcentrum, waar niemand last heeft van het verkeer. Evenals straks in het Utrechts plan Hoog Catharijne kunnen de huisvrouwen hier hun boodschappen doen op enkele meters boven de begane grond. De auto kan men tijdens het doen van de inkopen stallen in een ondergrondse garage, waar plaats is voor 550 auto's.
Birmingham kan op bepaalde punten met Utrecht worden vergeleken. Ook Birmingham kent het probleem van een nauwe binnenstad met druk verkeer. Evenals in Utrecht ligt het centrum bij een spoorweg- en een busstation.
Het totale oppervlak van het Bull Ring Centre in Birmingham is ongeveer 110.000 vierkante meter. Het oppervlak, dat wordt ingenomen door winkels met gebruiksgoederen is 40.000 vierkante meter. De vismarkt alleen is al 1500 vierkante meter.
Hoewel een vergelijking tussen dit plan en het plan Hoog Catharijne tot op zekere hoogte opgaat - bijvoorbeeld bij het ongehinderd door het verkeer winkelen en de ligging bij bus- en spoorwegstation - zijn er toch ook grote verschillen.
Het Utrechts plan is in eerste instantie een plan dat bedoelt de stad aan een groot nieuw kantorencentrum te helpen, met hotelruimte in de naaste omgeving. De oppervlakte die het plan Hoog Catharijne omvat is ook veel groter dan het plan in Birmingham, namelijk 20 hectare tegen 3. Wanneer in Utrecht het spoorwegterrein, dat ook ingrijpend zal worden gewijzigd, wordt meegeteld, komt men zelfs op een oppervlakte van 28 hectare. In Utrecht zullen de winkels ongeveer 47000 vierkante meter ruimte in beslag nemen.
Een ander verschil is, dat men in Utrecht al op geruime afstand van het nieuwe winkelcentrum, namelijk bij de Croeselaan de hoog gelegen voetgangerstraverse kan opgaan, zodat men ook om bij de winkels te komen geen wegen met verkeer hoeft over te steken.
Birmingham heeft wel bewezen dat nieuwbouw in een oud stadsgedeelte uitstekend kan passen, al drukt een imposant winkelcentrum als het Bull Ring Centre is een aan het plan grenzende kathedraal geheel weg.