Utrecht 60 jaar terug: parkeermeter wint het in Utrecht

09 jun , 13:41 Geschiedenis
img 9401
Een kleine teruggang in het aantal overtredingen bij parkeermeters lijkt zich in Utrecht te ontwikkelen. In mei was het aantal verbalen 346, gemiddeld iets meer dan tien per dag. Ten aanzien van de schijven lijken de meters het in praktische bruikbaarheid te winnen. Dat meldt het Utrechts Nieuwsblad op dinsdag 9 juni 1964.
Bij de parkeerschijven blijft het aantal fouten het hoogst, zodat men de vorige maand tot 591 procesverbalen kwam. Verder waren er nog 'gewone' overtredingen van wachtverboden, wat 100 verbalen tot resultaat had, alsmede 293 transacties via het boter-bij-de-vissysteem.
Opvallend is en blijft dat de parkeermeter nog altijd het minste aantal fouten oplevert. Bekend is dat de politie grote voorkeur heeft voor het parkeermetersysteem, omdat men meent dat de controle gemakkelijker is en het publiek er beter mee kan omgaan dan met de schijf.
De verkeersbonden juichen echter over het schijvensysteem, omdat de toepassing hiervan de weggebruiker niets kost. Een redelijk argument voor wie de grote bedragen nagaat, die toch al via motorrijtuigenbelasting en de belastingen op benzine en olie worden betaald.
Gezien dit alles is het voor het wegverkeer een teleurstellend feit dat juist die goedkope schijf het in de gebruikspraktijk blijkt af te leggen tegen 'de meter die geld kost'.
Het parkeerprobleem is echter door meters en schijven niet opgelost. Het is alleen een verplaatsing van de moeilijkheid. Wie lang parkeerde in de stad, doet dat nog maar wellicht iets verder van het centrum af. Feit is inmiddels dat men - zowel met schijf als meter- in de binnenstad beter terecht kan. Totdat de groeiende autodichtheid ook hier een eind aan maakt. Maar wie weet krijgt Utrecht dan parkeergarages…