Utrecht 60 jaar terug: burgemeester De Ranitz ontvangt studentendelegatie

Foto: 26-05-1964

De ernst is nu voorbij, de vrolijkheid kan een aanvang nemen, zo zei vanmorgen een bruinverbrande burgemeester De Ranitz. Hij ontving op het stadhuis de vertegenwoordigers van de Utrechtse studentenvereniging ter gelegenheid van het vijftiende lustrum van de rooms-katholieke studentenvereniging Veritias. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op dinsdag 26 mei 1964.

De officiële dag van het Veriteinse lustrum had behalve deze ontvangst door B. en W. een plechtige vergadering op het programma in het groot auditorium van de rijksuniversiteit en een receptie op de sociëteit. Het eigen huis aan de Kromme Nieuwegracht. ’s Avonds vindt een toneelvoorstelling plaats door de toneelgroep van Veritas, Die Waghespelers van het stuk Ritratto d’ignoto van Diego Fabbri.
Het bedrijf van studenten en hun verenigingen, zo verzekerde de burgemeester de lustrumvierende Veriteinen, heeft altijd de belangstelling van de gemeenteraad, karakteriserend als het is voor Utrecht als universiteitsstad. Dit lustrum noemde de burgervader een mengeling van ernst en vrolijkheid. Maar na het congres over goed en kwaad, is de ernst nu voorbij . Voor een te veelvuldige ernst onder studenten voelde de burgemeester kennelijk niet zo veel.
Op de plechtige Veritasvergadering van hedenmiddag werd aan prof. dr. W.P.J. Pompe, die veel werk voor Veritas heeft verricht, het erepraesidiaat van de vereniging aangeboden. Oudminister mr. J.M.L. Th. Cals en dr. C.J.B.J. Trimbos werden geïnstalleerd als ereleden.
In zijn openingsrede behandelde de praeses collegii, de heer H.M. Fijnaut de problemen rondom de groentijd. De structurele opzet hiervan voldoet niet meer, zo betoogde hij. De samenstelling en de grootte van het aantal studenten is ingrijpend veranderd. Van drie- tot vierhonderd studenten uit alle milieus melden zich jaarlijks aan bij Veritas. Familietraditie heeft plaats gemaakt voor onwennigheid, beslotenheid voor massaliteit. Indeling van de groenen in kleine groepen van de eigen faculteit zag de heer Fijnaut als een oplossing voor de gerezen problemen.

Cookieinstellingen