Utrecht 60 jaar terug: Kanaleneiland wacht op uiteindelijk voltooiing

Foto: UN 21-03-1964

Kanaleneiland, het nieuwe stadsdeel is, wat de woningbouwsector betreft, volgebouwd. Maar de mogelijkheden in de particuliere sector zijn nog geenszins uitgeput, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op zaterdag 21 maart 1964.

Het winkelcentrum in het midden van Kanaleneiland is in eerste aanleg voltooid. Echter voor de verdere uitwerking van dit plan Рonder andere omvattend een café-restaurant, bioscoop, lunchroom, zalen voor culturele doeleinden, kantoorflats Рis tot dusver geen rijksgoedkeuring verkregen.
Men blijft voorlopig vasthouden aan een bevolkingsaantal van 30.000 voor Kanaleneiland. Het ’totaal generaal’ van 6144 woningen is thans nagenoeg bereikt en wat de woningbouwsector betreft heeft men geen nieuwe mogelijkheden meer. Men kan in het algemeen zeggen dat Kanaleneiland is volgebouwd wat de woningen betreft behalve de strook langs de Beneluxlaan. Maar centraal is er niets en dat weegt zwaar voor de bewoners van een nieuw stadsdeel, dat zich toch moet kunnen inleven in het eigen gebied.
Zeker wat de winkelbouw betreft heeft men langzamerhand niet te klagen. Niet alleen is er aan gedacht winkels bijeen te brengen voor de dagelijkse levensbehoeften, waardoor dus straks een einde komt aan het boodschappen doen in de nauwe garageruimten, maar ook een groot winkelcentrum als ’t Hammerskj√∂ld-hof biedt voldoende.
In het nieuwe winkelcentrum is ruimte geschapen voor 37 zaken. Men vindt er een zaak voor door de hengelsport naast een bankgebouw, een kledingmagazijn naast een groenteboer, een slager, bakker, een stoppage-zaak, een schoenenzaak naast een radio- en t.v.zaak, de meubelhandel naast een dameskapper, de juwelier naast de sigarenwinkel om in willekeurige volgorde maar iets op te noemen.
Langs het Amsterdam-Rijnkanaal is men thans praktisch gereed met de aanleg van het gazon, zoals men dit kent aan het begin van de Rooseveltlaan. Men kan het betreuren dat de oude dijk met de bomen verdwenen is – weg gegraven door de draglines – maar de brede groene gazons zullen in ieder jaargetijde voldoende rust en ontspanning bieden voor de stedeling, die hier moet wonen.

Cookieinstellingen