Utrecht 60 jaar terug: Rijksuniversiteit Utrecht krijgt een administratieve computer

Foto: UN 13-02-1964

Het zal niet zo heel lang meer duren of de rijksuniversiteit in Utrecht zal wat het vlug registreren van wetenschappelijke gegevens betreft een voorsprong hebben op de andere universiteiten in Nederland. Over ongeveer een jaar zal een administratie computer in bedrijf worden gesteld. Utrecht zal dan de eerste stad zijn waar zo’n machine onder meer wordt gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Dat meldt het Utrechtsch nieuwsblad op donderdag 13 februari 1964.

Wil een hoogleraar of arts bijvoorbeeld volgend jaar weten hoeveel patiƫnten uit het Academisch Ziekenhuis in het vorig jaar een maagzweer met bepaalde complicaties hadden, dan hoeft men maar even naar de heer L.P. van der Wal, het hoofd van de afdeling financiƫn en comptabiliteit van het bureau der rijksuniversiteit, te gaan. Zijn mensen zullen ervoor zorgen dat de machine vlug met het gevraagde antwoord komt.
Mechanische machines werden al lang gebruikt aan de universiteit, zowel voor wetenschappelijke als administratieve doeleinden. Het ponskaartensysteem waarmee werd gewerkt voldeed goed. Mocht men al een bezwaar hebben dan was het dat dit systeem veel kastruimte vergde en dat het vrij veel tijd in beslag name om de kaarten op de gewenste wijze te sorteren.
Met de computer zal dit straks anders zijn, want de machine is er juist voor gemaakt een heleboel gegevens in zeer korte tijd te verwerken.
Gelukkig is het niet zo dat de computers zelf kunnen denken. Er zijn mensen voor nodig die de machines hun opdrachten geven, Programmeurs heten zij. Zij vertellen de machine in code wat de machine moet doen.

Cookieinstellingen