Utrecht 50 jaar terug: Openluchtbad Kromme Rijn praktisch gereed

Foto: UN 8-1-1964

Dit voorjaar wordt het nieuwe openluchtbad Kromme Rijn geopend. Het complex – in totaal 2 1/2 ha – zal een zeer welkome uitbreiding betekenen van Utrechtse recreatie-mogelijkheden, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 8 januari 1964.

Het omvat niet alleen een wedstrijdbassin, volgens de eisen van de moderne zwemsport aangelegd, maar bovendien grote gazons voor zonnebaden, een half diep en ondiep bassin, een instructiebassin en voor de kleuters een plasvijver en zandbak. Het zwembad ligt vlak bij het universiteitscentrum De Uithof. Als de zon zich straks maar even wil laten zien kan men uitstekend terecht in dit openluchtbad.
Wat het eerste opvalt bij het betreden van het nieuwe openluchtbad is de goede verdeling van de bassins en de grasvelden, zodat de zonneminnaars en zwementhousiasten elkaar niet in de weg hoeven te lopen. Ook het aparte gedeelte voor de kleuter waarborgt de rust voor deze leeftijdsgroep, die hier onbezorgd straks zal kunnen rond dartelen.
De totale kosten van aanleg worden in de raadsvoordracht van 5 april 1961 geraamd op f 1.798.000. Het wedstrijdbassin is 1.80-3.50 meter diep met een oppervlakte van 1000 vierkante meter. Het zal zeven banen omvatten, elk van 50 meter lengte. Aan de noordzijde van dit bassin zal een tribune voor het publiek verrijzen.
Voorts is gezorgd voor een eenvoudige consumptiegelegenheid, een cabine voor de badmeester – 2 1/2 meter boven de perrons. Alvorens de baden te betreden kan men zijn voeten wassen in enkele ondiepe bassins. Ook bevat het complex een dienstwoning voor de badmeester. De kleedruimte omvat 30 wisselcabines voor dames en heren, 2 gemeenschappelijke lokalen voor omkleden en een garderobe voor ongeveer 1750 personen.

Cookieinstellingen