Utrecht 60 jaar terug: aan het begin van een toeristisch belangrijke fase

Foto: UN 13-09-1963

Vroeger was het voldoende als iets geinig was, dan kwamen de vreemdelingen wel. Die tijd is voorbij . Vreemdelingenverkeer in zijn nieuwe functie is een industrie. Zo luidt de mening van de heer L.C.F. Wunder, die per 1 oktober in dienst treedt van V.V.V. Utrecht, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 13 september 1963.

Op ’n persbijeenkomst kwam de heer Wunder met zijn vrouw in de kring van het V.V.V.-bestuur kennis maken. Een gelegenheid waarbij van gedachten werd gewisseld over het V.V.V.-wezen en Utrecht.
Dat V.V.V.-werk ook moet voldoen aan de voorwaarde dat er genoeg geld voor dient te zijn, wil men succes boeken, werd niet onder stoelen of banken gestoken. Subsidie van de gemeente (ruim 72.000 gulden per jaar) vormt ongeveer tachtig procent van de inkomsten. De overige twintig procent, dus zo’n 18.000 gulden, komt van anderen: bedrijfsleven, horeca en – sterk achter blijvend in het geheel – de middenstand. Een landelijk verschijnsel, dus geen speciale Utrechtse ‘achterlijkheid’, maar daarom nog niet minder vervelend voor de V.V.V. die meent dat bevordering van vreemdelingenverkeer een groot belang ook voor de middenstand is.
Perspectief is er voor de stad Utrecht wel (Dit op vraag wat men van Utrecht denkt te gaan ‘verkopen’). Voorzitter Scherks: We staan ook in toeristisch opzicht, aan het begin van een belangrijke fase voor Utrecht. Aan de vooravond van grote structurele wijzigingen door het grandioze plan-Hoog Catharijne, door de uitbreidingsplannen van de Jaarbeurs, door het verkeersplan-Kuipers. Er gaat iets belangrijks gebeuren. De stad Utrecht zal een ingrijpende operatie ondergaan, waarbij men bedenken moet dat wie mooi wil zijn, nu eenmaal pijn moet lijden. Uitvoering van die plannen zal de jaren door ge├»nteresseerde leken, maar ook vaklieden (architecten, bouwers, fabrikanten) naar Utrecht trekken.
Acquisitie is een vak. Voorzitter Scherks prees zich en zijn bestuur gelukkig in de nieuwe directeur iemand gevonden te hebben die zich al vele jaren op dit terrein heeft bewogen. Zijn kennis van zaken zal nodig zijn, want volgens drs. Scherks zijn er vele kapers op kust. ‘Daarom is het V.V.V.-bestuur zeer intensief bezig een krachtige injectie te geven.’

Cookieinstellingen