Utrecht 60 jaar terug: Op Sterke Benen bestaat 25 jaar

Foto: UN 11-6-1963

Vijfentwintig jaar geleden, op 22 juni 1938 kwamen een aantal wandelliefhebbers bijeen ten huize van de familie Vreeken op de Hoogendijk in Blauwkapel. Zij besloten na kort beraad te komen tot de oprichting van een nieuwe wandelsportverenging, de Utrechtse Christelijke Wandelsport Vereniging ‘Op Sterke Benen’, beter bekend als O.S.B. Zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op dinsdag 11 juni 1963.

In de loop van de 25 jaar die sindsdien zijn verstreken heeft O.S.B. zich in de Utrechtse wandelwereld een goede naam verworven en hebben heel wat mensen animo voor het wandelen verkregen. In totaal zijn in die kwart eeuw 570 personen lid geweest en werd de respectabele afstand van 454.142 kilometer afgelegd, waarvan de senioren door hun langere parkoersen de meeste voor hun rekening namen. De statistici van O.S.B. hebben er nauwkeurig boek van gehouden.
Geen wandelsportgebeuren van belang bij de Sticht Gooise Wandelsport Bond of O.S.B. geeft acte precense. Geen belangrijke wandelevenement in N.W.B. verband wordt door de Utrechters overgeslagen.
Het oprichtingsjaar 1938 gaf al vrij snel een bloei te zien. De ledenaanwas steeg met de dag. De donkere bezettingsjaren vormden daarna zwarte bladzijden. Na de bevrijding kwam O.S.B. opnieuw in actie.
Het verenigingsuniform werd aan de eisen des tijds aangepast. De witte rok, het witte overhemd en de witte broek, waarbij voor de dames drie blauwe randjes in de sokjes verplicht waren en het haarbandje blauw moest zijn, vervielen en maakten plaats voor de bruine rok-broek, een crème overhemd, een bruine das en een bruin crème embleem. De kleuren die O.S.B. nog steeds heeft en waarmee men steeds zoveel prijzen in de wacht sleept. Niet uiteraard door de kleurige kleding, maar door de manier waarop O.S.B. steeds aan de wandeltochten deelneemt. Intensieve training zorgt voor een uitstekende conditie en goede wandelgroepen, die in de ogen van de juryleden steeds hoge puntenwaardering krijgen.
Het zilveren feest zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni wordt het vijfde lustrum gevierd met wandeltochten vanaf het Marcuscentrum op Hoograven, waar tussen door op woensdagmiddag 26 juni de schoolwandeltochten weer in alle eer zijn hersteld en 280 scholen zijn aangeschreven om hieraan deel te nemen.
Voorzitter A. Kraan, bij wie men zich aan het Wielingenplein 20 kan opgeven en zijn wakkere mede bestuursleden staan nog drukke dagen te wachten, maar Op Sterke Benen zal haar mooie naam ook de komende maand stellig alle eer aan doen.

Cookieinstellingen