Utrecht 60 jaar terug: aantal verkeersongelukken blijft stijgen

Foto: UN 30-05-1963

Het aantal verkeersongelukken blijft stijgen. In Utrecht hadden in april 1963 635 ongevallen plaats. Drie gevallen hadden een dodelijke afloop, in maart was het er een. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 30 mei 1963.

In de binnenstad gebeuren verreweg de meeste ongelukken. Opvallend is dat de meeste ongelukken gebeuren tijdens de eerste drie dagen van de week. Hiervan is de maandag een topdag. Op de vier maandagen in april hadden in totaal 135 ongelukken plaats. De zondagcijfers liggen het laagst met 62.
Tegen de voorrangsregels wordt nog steeds het meest gezondigd. In april veroorzaakte geen voorrang verlenen 136 ongelukken. Blijkbaar is het filerijden voor velen nog een lastig karwei, want hierdoor ontstonden 128 ongelukken. Na de voorrangsverlening dus de voornaamste oorzaak. Verkeerd passeren, inhalen of snijden veroverde de derde plaats met 87 ongelukken. Onvoorzichtig oversteken klom iets met 33 (in maart 21). Als hekkensluiter fungeert het onder invloed rijden. Negen ongelukken werden in de afgelopen maand hierdoor veroorzaakt.
De drie recordhouders wat betreft het grootste aantal ongelukken waren ook in april weer de rotonde Smakkelaarsbrug ’t verkeersplein Oudenrijn en het kruispunt Leidseveer, met respectievelijk 9,8 en 8 ongelukken.

Cookieinstellingen