Feministe Joke Smit krijgt gevelsteen op het Joke Smitplein

Foto: Wikipedia

De crowd funding is geslaagd en daardoor wordt het mogelijk om een gevelsteen te plaatsen op het Joke Smitplein ter ere van Joke Smit. Op zaterdag 26 augustus zal de gevelsteen onthuld worden door burgemeester Sharon Dijksma, zo laat het Utrechts Geveltekenfonds weten.

De steen zou in eerste instantie op het geboortehuis van Joke Smit komen op de Merwedekade. De eigenaar van de woning aan de Merwedekade meende dat de toestemming van de huidige bewoner van het geboortehuis van Joke Smit, voldoende was en gaf toestemming voor het plan. Maar er kwamen protesten van andere nabije bewoners. Zij vreesden dat hun privacy geschonden zou worden door de aandacht die de steen zou trekken Daardoor zag de woningcorporatie zich genoodzaakt haar instemming met het plan in te trekken. Daarom heeft het Utrechts Geveltekenfonds voor de andere locatie gekozen: het Joke Smitplein, vlak bij het stadscentrum van Utrecht.
De eigenaar van deze woningen, woningcorporatie Bo-Ex, heeft toestemming gegeven. Het plan is door de bewonerscommissie van het Joke Smitplein enthousiast ontvangen, en ook veel bewoners reageren zeer positief. Niet gek als je weet dat de eerste bewoners hebben gestreden voor de naamgeving van het plein, en dat tegen het advies van de straatnamencommissie in.
Samen met de bewonerscommissie is er een geschikte locatie voor de steen gevonden. Hij krijgt een centrale plek, waar hij goed in het oog valt.
De beeldhouwster Britt Nelemans gaat aan de slag om een nieuw ontwerp te maken die past bij de nieuwe locatie.

Cookieinstellingen