Utrecht 60 jaar terug: Utrechts eerste kievitsei

Foto: UN 20-03-1963

De zeventienjarige Gerben Stellingwerf uit de wijk Hoograven heeft op 19 mei 1963 het eerste kievitsei van de stad gevonden. Voor zover is na te gaan, is het ook het eerste provinciale ei. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 20 maart 1963. Die middag heeft Gerben het ei aangeboden aan burgemeester Ranitz.

Gerben, leerling van een Amersfoortse uloschool, vond het ei dinsdagmiddag om kwart over vijf. Hij had zaterdag een nestje aangetroffen in een weiland achter de rijksweg 22. Maar er lag niets in. Dinsdagmiddag ontdekte hij het eitje. Hij verwisselde het voor een aardappeltje, omdat hij hoopt dat de vogel dan wel meer eieren zal gaan leggen.
Al vier jaar achtereen doet Gerben in de raaptijd mee aan het eierenzoeken. Dan is hij steeds in de weilanden achter Hoograven te vinden.
Jammer, zegt hij, dat ik het ei twee dagen te laat heb gevonden. Anders was ik de eerste in Nederland geweest. Maar hij vindt het toch leuk de eerste in de stad en provincie Utrecht te zijn. Trots stapte hij vanmiddag het stadhuis binnen met zijn gespikkelde vondst, om de burgemeester het ei persoonlijk te overhandigen.

Reacties

Cookieinstellingen