Utrecht 60 jaar terug: Herziening groentijd wordt voorbereid

Foto: UN 23-02-1963

Om het risico van ongelukken en vergrijpen in de groentijd drastisch te verminderen, heeft de senaat van het Utrechtsch Studenten Corps een aantal maatregelen voorgesteld, die donderdagavond 28 februari in een ledenvergadering zullen worden besproken. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op zaterdag 23 februari 1963.

Bij slaan en andere vormen van lichamelijk geweld zullen geen verontschuldigingen meer in aanmerking worden genomen. Ieder die zich tegenover een noviet minderwaardig gedraagt, wordt streng gestraft. Omdat nieuwe groentijdexcessen ongetwijfeld verontwaardiging zouden wekken, is het vrijwel zeker dat het U.S.C. zich eensgezind met de plannen van de senaat akkoord zal verklaren, zo kan men van corpsleden vernemen.
In deze studentenvereniging bestond, naar ingewijden weten, reeds lang een krachtige stroming die herziening van de groentijd verlangde. In het corpsblad Vox Studiosorum van oktober ’60 stond te lezen: “Een corps heeft dus, wil het blijven wat het is, de plicht om de groentijd als een kostbaar goed te behoeden en hoort er voor te zorgen dat de tegenstanders van argumenten als ongevallen verstoken blijven. Het kan geen kwaad wanneer het corps beschaving en intellect in volgende groentijden meer laat uitkomen.”
In de kring van het U.S.C. verluidt dat deze studentengroepering op de jongste, zo bekritiseerde groentijd, niet met schaamte behoeft terug te zien. De voorstellen van de huidige senaat dienen dan ook niet uitsluitend te worden toegeschreven, zo stelt men, aan de druk waaraan de corpora thans bloot staan. (Onlangs heeft de minister van justitie in de Tweede Kamer bekend gemaakt dat de groentijd van de corpora onder direct toezicht van de curatoren van de universiteit zal worden gesteld zo zich opnieuw gebeurtenissen als die in Amsterdam zouden voordoen).

Cookieinstellingen