Utrecht 60 jaar terug: het diamanten feest van P.T.T.-fanfare Onder Ons

Foto: UN 01-02-1963

De koninklijke Utrechtse PTT-fanfare Onder Ons bestaat op 16 februari 1963 60 jaar. Op zaterdag 9 februari zal daarom een concert-cabaretavond worden gegeven in Tivoli, waar de fanfare St.-Caecilia uit Bocholtz in Limburg zal optreden samen met Onder Ons. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 1 februari 1963.

Het begon allemaal toen in 1903 enige personeelsleden van de P.T.T. een vereniging voor muziek, zang en toneel oprichtten. De zangvereniging splitste zich af en leidde enkel tientallen jaren een zelfstandig bestaan, de toneelclub hield het maar twee jaar uit. Alleen de fanfare, die toen nog de naam Postfanfare voerde, had een bloeiend bestaan. Van de oprichters is er nog een in leven, de heer Jan van Beek, 86 jaar oud en erelid van de vereniging, die bij het 50-jarig bestaan van Onder Ons in 1953 de eremedaille verbonden aan de orde van Oranje-Nassau in zilver kreeg. Bij dit jubileum ontvangt de fanfare ook het predicaat koninklijke.
Onder Ons was een bloeiende vereniging en is het nog. Er zijn vrij veel leden die meer dan 25 en meer dan 30 jaar lid zijn. De repetities zijn goed bezet en er is veel vriendschap onder de leden. Op het ogenblik speelt de fanfare in de superieure afdeling, dat is de allerhoogste op amateurmuziekgebied. Meestal worden er op de wedstrijden en concoursen eerste prijzen behaald. Onder Ons speelt ook op vele festiviteiten. Dikwijls voor liefdadige doeleinden, bijvoorbeeld voor het Rode Kruis en het Novib. Op Koninginnedag wordt er traditiegetrouw gespeeld in het Homeopatisch ziekenhuis en het Militair hospitaal Oog-in-Al en in de rusthuizen Wartenburg en Welgelegen.

Cookieinstellingen