Tentoonstelling gastarbeiders in Museum van Zuilen

Foto: Museum van Zuilen

Het Museum van Zuilen opent 28 januari 2023 de tentoonstelling ´Kleurrijk en geworteld, gastarbeid in Zuilen door de jaren heen´ in het museum aan de Schaverijstraat 13 te Utrecht. Het Museum van Zuilen zet de schijnwerpers op gastarbeiders van Zuilen, met bijzondere en kleurrijke geschiedenis. Met behulp van bestaand filmmateriaal en nieuwe interviews worden 17 mensen geportretteerd met diverse achtergronden, die allemaal met hun eigen levensverhaal hun heil in Zuilen zochten.

Niet in alle gevallen werden zij gastvrij behandeld. Velen verbleven in kleine en gehorige pensions samen met andere gastarbeiders. De omstandigheden op het werk waren veelal zwaar; het ging vaak om werk waarvoor oorspronkelijke bewoners hun neus ophaalden. Bovendien kregen gastarbeiders te maken met vooroordelen en discriminatie.
Toch zijn de meeste nieuwkomers uiteindelijk geworteld in Zuilen. Het wantrouwen onder oorspronkelijke ‘Zuilenezen’ verdween langzaam. Gastarbeiders lieten hun gezin overkomen toen dat eenmaal mocht, of stichtten hier een gezin. Ze namen deel aan het verenigingsleven en andere sociale structuren in de buurt. Gastarbeiders hebben hun stempel gedrukt op het leven en werken in Zuilen. Die sporen zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar.

Reacties

Cookieinstellingen