Wandschild met ode aan de muzikale geschiedenis van de Kraanstraat

Foto: Tieleman van Rijnberk

De Kraanstraat is een smal straatje tussen de Bemuurde Weerd OZ en de Gruttersdijk. Jaarlijks wordt er tijdens de burendag “Kraanstraat Spreekt Boekdelen” georganiseerd om de geschiedenis van deze markante straat even weer tot leven te brengen. Op zondag 15 januari om 4 uur ‘s middags wordt er een wandschild onthuld met daarop een ode aan de muzikale geschiedenis van de straat, Jan Veerman (73) zal als overgebleven familielid van de Veermannen (Utrechtse Stadskapel) het wandschild onthullen.

De Utrechtse Stadskapel is opgericht in 1906 en vanaf 1952 bekend als “De Veermannen”, de familie Veerman woonde in de Kraanstraat. Een paar bewoners zullen tijdens de onthulling één van de nummers van de Veermannen uitvoeren.
De initiatiefnemers willen met “Kraanstraat Spreekt Boekdelen” de bijzondere verhalen doorgeven en de muziektraditie in een nieuw jasje voorzetten. De wens is om met dit wandschild de Kraanstraat op te nemen in de Utrechtse stadswandelingen.
In 2019 kwam Dennis Nolte, initiatiefnemers van “Kraanstraat Spreekt Boekdelen” wonen in de Kraanstraat en was nieuwsgierig naar zijn buren en de geschiedenis van de straat. ‘Van mijn buren hoorde ik uiteenlopende verhalen en besloot ik samen met een aantal enthousiaste buren een buurtbijeenkomst te organiseren en de geschiedenis letterlijk op tafel te brengen, met een potluck diner, podcast en placemats met daarop de geschiedenis.’ Met veel enthousiasme deelden buren deze middag hun kennis en verhalen over vroeger. Zo bleek in de Kraanstraat artistieke bekendheden te wonen waaronder actrice Loes Luca, regisseur Pieter Kramer en kunstenaar Kees Dolk.
De Kraanstraat bleek vooral bekend als muziekstraat door de familie Veerman die op nummer 28 woonde. De Veermannen vormden het Utrechtse Stadskapel, zij waren een begrip in de stad Utrecht en verre omstreken. Tijdens oud en nieuw traden zij op in de Kraanstraat en maakten van de straat een feestelijke dansstraat. ‘Oud bewoner van de Kraanstraat Ton van den Berg, Utrecht kenner, kroegeigenaar en lokaal journalist wist ons veel te vertellen over de muziekgeschiedenis van onze straat’ aldus Nolte. ‘En over een schildje dat destijds als ode bij de woning van de veermannen hing’.
Het idee was geboren om deze in een nieuw jasje terug in de straat te brengen. Het wandschild wordt onthuld op de hoek van de Kraanstraat / Bemuurde Weerd OZ met daarop o.a. een QR code verwijzend naar de website, hier kan je luisteren naar de Podcast en oude foto’s bekijken, aldus mede initiatiefnemers Frank van der Vlis en Paul Burgemeester.

Cookieinstellingen