Utrecht 60 jaar terug: staatssecretaris Janssen opent technische school in Zuilen

Foto: UN 7 januari 1963

Op vrijdag 18 januari 1963 zal de tweede algemene technische school Zuilen worden geopend. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 7 januari. Staatssecretaris Janssen zal deze opening verrichten.

De school draaide al sinds 4 september 1961, met tweehonderd leerlingen in de veertien lokalen, die toen klaar waren. De totstandkoming van de school is niet van een leien dakje gegaan. Meer dan vijftien jaar heeft het bestuur van de Vereniging voor nijverheidsonderwijs (opgericht in 1872) voor de stichting van deze school geijverd. Bouwstop en andere oorzaken hielden de totstandkoming echter tegen. De school is in het nieuwe jaar geheel klaar zodat men op 18 januari tot de officiƫle opening kan overgaan. In 1955 kreeg men een urgentieverklaring voor deze school. Mei 1960 kon echter eerst de eerste paal worden geslagen.
Het uiterlijk van de school doet denken aan een fabriekshal. Dit is door architect P.H. Dingemans opzettelijk gedaan, omdat hij door halbouw de sfeer van een fabriek zo dicht mogelijke wilde benaderen. Het is een gebouw geworden met licht (door toepassing van veel glas) en ruimte. Deskundigen beoordelaars vinden het een uitschieter in Zuilens bebouwing.
In het gebouw zijn 14 werkplaatsen (zoals men de praktijkzalen noemt), 11 theorielokalen, 5 tekenzalen, 3 handvaardigheidslokalen, 1 elektrotechnischmeetlokaal, 1 natuurkundelokaal, een artslokaal, 2 gymnastiekzalen, een kantine-aula en een filmzaal.
Met opzet heeft men deze ambachtsschool, zoals de naam vroeg luidde, in Zuilen ondergebracht. De metaalindustrie – Werkspoor en Demka – liggen er naast de deur. Er is een 3-jarig leerplan: 1 jaar algemene vorming en daarna 2 jaar technische scholing. De heer C. van der Gaag is er directeur.

Cookieinstellingen