Utrecht 60 jaar terug: onrust in de binnenstad

Foto: UN 30-11-1962

Op donderdagavond 29 juni 1962 is het bijzonder onrustig in de binnenstad. Zo’n zeventig jongens, in leeftijd variĆ«rend van 13 tot 23 jaar, hebben in de warenhuizen van Vroom & Dreesman en Galeries Modernes zoveel herrie geschopt, dat op het laatst de politie eraan te pas moest komen om de orde te herstellen, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad de dag erna.

Zeventien van de voornaamste belhamels zijn aangehouden. Maar dit gebeurde pas na hevige vechtpartijen, waarbij de agenten en de jongelui, respectievelijk gewapend met gummiknuppels en stenen en fietspompjes, elkaar rake klappen hadden toegediend.
Nadat de jongelui zich eerst misdragen hadden in het warenhuis van Vroom & Dreesman, waren zij naar de overkant van de Lange Viestraat gegaan, het warenhuis van Galeries Modernes in.
Daar vielen zij vrouwen en meisjes lastig, gooiden voetzoekers tussen het winkelende publiek in en trokken herhaaldelijk aan de noodrem van de roltrappen.
Even na acht uur liep het zo de spuigaten uit, dat de leiding van Galeries Modernes de hulp inriep van de politie. De agenten begonnen vijf van de ergste lawaaischoppers te arresteren. Toen de jongens naar de politieauto’s werden gebracht begonnen de andere jongens de politiemannen uit te schelden.
Er ontstond een grote oploop bij de winkeluitgang aan de Oude Gracht. Toen enkele omstanders de politie erop attent maakten dat enkele van de jongens fietspompjes van tegen de balie neergezette fietsen wegnamen en dat anderen stenen in hun handen hielden, werd assistentie gevraagd. Ook de arrestantenwagen liet men komen.
Onder leiding van een inspecteur heeft de politie toen charges met de wapenstok uitgevoerd. Ook de politiehond Menna werd bij het onderdrukken van de rel ingezet. Geholpen door omstanders, die duidelijk lieten merken dat zij het wangedrag van de jongens allerminst op prijs konden stellen, heeft de politie nog twaalf jongens in de arrestantenwagen gezet. In het hoofdbureau van politie is procesverbaal tegen hen opgemaakt. Later zijn zij door de ouders afgehaald.

Reacties

Cookieinstellingen