Utrecht 60 jaar terug: het gereformeerd bejaardenhuis De Lichtkring

Foto: UN 27-10-1962

In Tuindorp is, op een terrein aan de Ornsteinsingel en de Eijkmanlaan, een gebouw in beton en gele baksteen verrezen. Het gaat om het rusthuis De Lichtkring van de Stichting tot verzorging van gereformeerde bejaarden. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op zaterdag 27 oktober 1962.

Het complex valt uiteen in enkele delen: een gebouw aan de Ornsteinsingel met 25 flats voor echtparen die nog op zichzelf staan; een vleugel waarin 80 kamers zijn voor alleenstaanden en 12 zit- en slaapkamers voor echtparen. Verder is er een vleugel waarin de 5 enkele en 3 dubbele ziekenkamers zijn, alsmede de eetzaal en de keukens. Het ontwerp is voor het rusthuis is van architect G. van der Zee te Bolsward.
De bejaardenflats zijn reeds bewoond; van half november af zullen de kamers in het verzorgingshuis worden bevolkt. Eerst in januari zal de officiƫle opening zijn.
Directrice is zuster G.E. Buitenhuis, die inwonend is evenals de eerste verpleegster en het hoofd van de huishouding. In totaal zal het personeel uit ongeveer twintig personen bestaan onder wie drie mannen: een administrateur, een kok en een technicus.
Van de 154 bejaarden die in het gebouw huisvesting hebben, is ongeveer 10 procent christelijk-gereformeerd, omdat dit kerkgenootschap geen eigen bejaardenhuis in Utrecht heeft. In het verzorgingshuis zullen 86 vrouwen wonen en 18 mannen, boven de 65 jaar.
De stichtingskosten van het complex, inclusief de installatie, stoffering, meubels, enzv. bedragen rond de 2 miljoen gulden.
De warme maaltijden worden gemeenschappelijk aan tafeltjes voor vier personen gebruikt. De broodmaaltijden worden op de kamer gebruikt; de kok koopt in en rantsoeneert brood en beleg, dat door een luikje van de gang in het portaaltje wordt gelegd.
Aan het waarschuwingssysteem in geval men plotseling hulp nodig heeft, is veel aandacht besteed. Niet alleen kan men van het flatgebouw uit door op een knop te drukken de administratie waarschuwen, ook kan men van de kamers in het verzorgingshuis om hulp alarmeren zowel van het toilet uit als liggend in bed.
Het complex heeft een mortuarium met aula en ontvangstruimte voor hen die een begrafenis zullen bijwonen.
De prijzen zijn voorlopig als volgt. Van de flats 120 tot 125 gulden per maand; in het verzorgingshuis tweepersoonskamer 425 – 475 gulden, eenpersoonskamer 250 – 260 gulden per maand inclusief alle verzorging. Er is een wachtlijst die enkele tientallen namen vermeldt.

Cookieinstellingen