Op vrijdagmiddag 28 september 1962 opent burgemeester C.J.A. de Ranitz, met het doorknippen van een lint, het pas voltooide winkelcentrum Smaragdplein. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad diezelfde dag.
Er zijn in het geheel 24 winkels, waarvan er nog twee onbezet zijn. Deze winkels bieden, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad, de mogelijkheid aan de dagelijkse levensbehoeften te voldoen. 'Daarnaast kan men ook kopen in speciaalzaken, zoals fijnere groenten, gedestilleerd en dames- en herenmode.'
Na de openingsplechtigheid verzamelden de genodigden, onder wie enkele wethouders, zich in het gebouw van de openbare leeszaal, die op het Smaragdplein is gevestigd. Daar werden enkele toespraken gehouden. Ook werd in de leeszaal een receptie gehouden voor het feestvierende bestuur van de winkeliersvereniging. Na de receptie werd er een rondgang langs de winkels gehouden. De Utrechtse politie muziekvereniging verleende medewerking aan de feestelijke opening van het winkelcentrum.
Op het Smaragdplein kan men vinden, zo meldt de krant, een stomerij, een distilleerderij, woninginrichting, schoenen, damesmode, babyartikelen, dameskapsalon, een zaak voor fijne groenten en fruit, een fotozaak, de nutsspaarbank, een kruidenier, een warenhuis, een snoepwinkel, een slagerij, nog een levensmiddelenzaak, een sigarenwinkel, drogisterij, supermarkt, viswinkel en een service- en bezinestation.
Deze winkels bestrijken een woongebied van ongeveer 25000 inwoners, daarbij komt dan nog een gedeelte van de inwoners van de Rivierenwijk. Voor de bewoners van Hoograven zal nog nauwelijks een noodzaak overblijven de stad in te gaan voor bepaalde aankopen.
Er is van alles gedaan om het plein als winkelcentrum zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Naast de parkeerruimte, voor 125 auto's, komen er ongeveer 50 bomen op het plein te staan. Voor vermoeide winkelaarsters zullen de banken die op het plein geplaatst worden, een welkom rustpunt zijn.