Utrecht 60 jaar terug: toename aantal ongelukken met bromfietsen

Foto: UN 21-09-1962

Het gaat in Utrecht met de bromfietsers hard bergafwaarts, zo constateert het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 21 september 1962. Het aantal ongelukken waarbij bromfietsers zijn betrokken neemt namelijk hand over hand toe. Het is zelfs de fietsers al gepasseerd, terwijl in Nederland nog altijd meer fietsen dan bromfietsen worden bereden.

Wanneer men dagelijks bekijkt welke voertuigen worden genoemd bij botsingen, dan is er vaak een bromfiets bij. In juli waren het er 178, in augustus 182. In deze maanden waren respectievelijk 91 en 105 fietsers bij ongelukken betrokken.
De politie heeft wel een idee hoe het komt, dat steeds meer bromfietsen ongelukken. Er rijden veel jonge bromfietsers rond, die zich niet altijd even nauwgezet aan de verkeersregels houden en men rijdt vaak te hard.
In juli en augustus gebeurden er in Utrecht in totaal 1148 ongelukken. In deze 2 maanden kwamen daarbij 5 mensen om het leven, onder wie een kind van 3 jaar, dat overstak op enkele meters afstand van een zebrapad. Het aantal gewonden was in die maanden 443.
De politie geeft in de maandelijkse overzichten ook steeds aan waar de meeste ongelukken gebeuren. Het wordt eentonig, want iedere maand weer worden genoemd het verkeersplein Oudenrijn, het Stationsplein, de rotonde Smakkelaarsbrug, de rotonde Kanaalstraat-Artilleriestraat, het kruispunt Vreeburg, om enkele van de bekendste plaatsen te noemen.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: Bromfietsers rijden te hard

Reacties

Cookieinstellingen