Utrecht 60 jaar terug: de aanleg van de verkeerstuin gaat beginnen

Foto: UN

Er begint schot te komen in de plannen voor een verkeerstuin in de wijk Transwijk, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 11 juli 1962. In maart 1962 ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel zo’n park aan te leggen, zodat vooral de jongens en meisjes van de lagere school praktisch onderricht zouden kunnen krijgen met de problemen van het hedendaagse verkeer.

In juli 1962 zijn de plannen zover uitgewerkt, dat de gemeentelijke dienst van openbare werken erop rekent dat najaar met de verwezenlijking van alles te beginnen. Wanneer alles meeloopt zal de verkeerstuin Transwijk in de loopt zal de verkeerstuin Transwijk in de loop van 1963 in gebruik genomen kunnen worden.
De tekeningen zijn wat de hoofdzaken betreft klaar. De afdeling verkeer van stadsontwikkeling, de dienst van openbare werken en de Utrechtse verkeerspolitie verdiepen zich nu nog in details.
De verkeerstuin komt te liggen aan de Europa, vlakbij de tennisbanen. De tuin is een onderdeel van een groter project. Er zullen namelijk ook schoolwerktuinen, terreinen voor jeugdwerk en speelweiden worden aangelegd. Achttien hectare recreatieterrein krijgt de jeugd hier. De verkeerstuin zal met zijn 4500 vierkante meter maar een klein deel hiervan zijn.
De tuin is bedoeld om de jeugd vertrouwd te maken met de problemen van het hedendaagse verkeer. De verkeerspolitie geeft daarom de dienst van openbare werken uitgebreid adviezen, die waarborgen dat de meisjes en jongens lessen zullen krijgen die op de praktijk zijn afgestemd.
Er zal een circuit worden aangelegd met ongeveer 400 meter straat. De wegen in de verkeerstuin komen zo te liggen, dat de politie, die een groot aandeel zal krijgen in het onderricht, verschillende verkeersproblemen kan scheppen.
De verkeersborden zullen bijvoorbeeld uitwisselbaar zijn. De jongens en meisjes die in de tuin verkeersonderricht krijgen zullen dus telkens met andere situaties geconfronteerd worden, iets wat de spanning en de levendigheid van de lessen aanmerkelijk zal verhogen.
Er komt een kruispunt met verkeerslichten, die bediend kunnen worden van een centrale post uit. Deze post komt vrij hoog te liggen, zodat de toezicht houdende politieman het hele terrein kan overzien.
Een ding ik zeker: de tuin wordt een speeltuin. In de eerste plaats zullen schoolkinderen in de tuin worden toegelaten. In de vakantie maanden, van eind mei tot begin september, zal de tuin evenwel ook voor anderen toegankelijk zijn.
Wie in de tuin leert hoe hij deel moet nemen aan het verkeer, krijgt de beschikking over een trapautootje of een fietsje. De kleine automobilist zal te maken krijgen met problemen als het rijden uit een uitrit, er komt namelijk een namaakbenzinestation, het parkeren langs trottoirs, het niet hinderen van voetgangers die op een zebra oversteken en dergelijke. Maakt hij een fout: de politieman in de controlepost zal hem via een geluidsinstallatie op de overtreding wijzen.
Ongeveerd 197.000 gulden zal het project kosten.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: 75.000 gulden voor een verkeerstuin

Utrecht 60 jaar terug: een vrouw bestuurt het Spoorwegmuseum

Utrecht 60 jaar terug: een meisje van 7 redt kind uit brandend huis

Cookieinstellingen