Utrecht 60 jaar terug: meisje van 7 redt kind uit brandend huis

Foto: UN 18 juni 1962

Een uitslaande brand in de Eligenstraat zorgde ervoor dat zondagmiddag een 7-jarig meisje in het middelpunt van de belangstelling werd geplaatst. Tonnie de Rijk holde namelijk het huis in, waar de vlammen al uitsloegen, om er een kind van anderhalf jaar uit te halen. Het kind bracht zij ongedeerd buiten, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 18 juni 1962.

Twaalf minuten voor zes kreeg de brandweer de eerste melding: uitslaande brand in perceel Eligenstraat 40. De brand ontstond toen het 3-jarig zoontje van de familie Huisen de tafel omstootte waarop twee brandende petroleumstellen stonden. Het vuur greep snel om zich heen waarop de ouders met twee kinderen het huis uit vluchtten. Op straat realiseerden ze pas dat de jongste dochter Fabriola van anderhalf nog in huis was.
Zodra de 7-jarige Tonnie de Rijk, die inde Eligenstraat 8-bis woonde, dat hoorde, holde zijn het brandende huis binnen. Even later keerde zij terug. Het kind droeg zij op haar arm. Geen van beiden hadden brandwonden.
Hoewel de brandweer na 7 minuten al door kon geven dat zij de brand meester was, duurde het nog een uur eer de brand volkomen was onderdrukt. Toen waren de huiskamer, de keuken en drie slaapkamers volledig uitgebrand. Het enige wat men had kunnen redden was een damesfiets.
De politie heeft zondagavond voorzieningen getroffen om het gezin onderdak te verschaffen in het politiebureau. De familie Huisen heeft van deze gastvrijheid echter geen gebruik hoeven te maken omdat kennissen later op de avond aanboden hetzelfde te willen doen.

Reacties

Cookieinstellingen