Utrecht 60 jaar terug: de nieuwe woonwijk Lunetten

Foto: UN 17 april 1962

Lunetten wordt begin jaren zestig de volgende nieuwe woonwijk van Utrecht. Er zullen 5500 woningen komen, een overdekt en open zwembad, een sportcentrum en een openluchtschool. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op 17 april 1962.

Het uitbreidingsplan Lunetten heeft een oppervlakte van 260 hectare. Hoofdtoegang vanuit de binnenstad zal de Opaalweg zijn, die door middel van een tunnel onder de toekomstige stadsrondweg zal worden doorgevoerd. Een andere belangrijke toegang tot de nieuwe wijk, en wel voor het verkeer uit het westen en noorden dat van de rondweg gebruik maakt of dat van de rijkswegen komt, vormt de doortrekking van de ’t Goylaan in oostelijke richting, die zal worden verbonden met de Koningsweg en zo contact mogelijk maakt met Maarschalkerweerd, Rijnsweerd en het universiteitscentrum.
In het plan zijn, langs de huidige rijksweg nr. 22 sportvelden opgenomen. Rondom de Lunetten zal op ruime schaal park- en groenaanleg plaatsvinden. In deze groene ruimte, die een totale oppervlakte heeft van 36 ha, zal nog een aantal sport- en speelvelden worden ondergebracht.
De Lunetten zelf hebben voorlopig nog een militaire bestemming gekregen. Mocht in de verdere toekomst het gebruik voor militaire doeleinden worden beƫindigd, dan zal een openbare tot park de meest aangewezene zijn. Voorhands zullen de forten in de bestaande vorm zoveel mogelijk in het parklandschap moeten worden opgenomen

Cookieinstellingen