Utrecht 60 jaar terug: IJspret

Foto: UN 1961

Veel Utrechters hadden al de hoop opgegeven deze winter over een ijsbaan te kunnen zwieren, maar dinsdagavond 17 januari 1961 kregen zij toch hun eerste kans. Vele schaatsliefhebbers gingen Kanaleneilandwaarts om in het De Brauwpark aan de Europalaan over een roodglanzend ijsvloer te zwieren. Zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 18 januari 1961.

De Stichting Lichamelijke Opvoeding had in de nacht van dinsdag zeer veel moeite gedaan het kleine beetje vorst dat er was voor een goede baan te laten zorgen. Minstens 25 maal heeft men laagjes water over de tennisbanen gespoten. Als de vorst goed doorzet zal de baan ook ’s middags geopend zijn met een oefenbaantje voor kinderen.
Hoewel er geen muziek was, werd er toch hier en daar een walsje uitgevoerd, ook al waren de kunstrijders op het middenbaantje niet helemaal veilig voor de hardrijders. Wegens tijdgebrek had men nog geen banen uitgezet, maar vandaag, zo ziet men aan het kaartjesloket, zullen er afscheidingen zijn, zo meldde het Utrechtsch Nieuwsblad.
Op de M.I.T.-banen aan de Ezelsdijk had men die middag ook kunnen schaatsen. In de Johannapolder wachtte men er nog even mee, er was een mooi ijsvloertje maar de baan kon pas bij matige vorst geopend worden, aldus het Utrechtsch Nieuwsblad. De eigenaars van de ijsbaan Arosa durfden het nog niet aan. Door de sluiting van Siberiƫ en heel waarschijnlijk ook van St. Moritz verwachtte men veel meer publiek dan gewoonlijk en dat kon het ijsvloertje van drie centimeter, dat er was, niet dragen.

Reacties