Start zoektocht Utrechtse foto’s Tweede Wereldoorlog

Foto: Cas Oorthuys

Een zwart-wit foto van kapot geschoten huizen met op de voorgrond drie meisjes. Een van hen leunt op de stang van een wandelwagen. Op de achtergrond staat een man in pak met gebogen hoofd voor de treurige overblijfselen van een pand. Commissaris van de Koning Hans Oosters onthulde deze foto tijdens de startbijeenkomst  ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s – provincie Utrecht’ in het Huis voor de provincie op 12 november. Met de bijeenkomst begint een provinciale zoektocht naar de 50 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

De onthulde foto werd in net na het begin van de oorlog in 1940 in Rhenen gemaakt door Cas Oorthuys. Commissaris van de Koning Hans Oosters koos hem uit de collectie van het Fotomuseum. “De slag om de Grebbeberg vormt een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van onze provincie. Deze foto uit 1940 illustreert voor mij de waanzin van de oorlog en biedt tegelijk een boodschap van veerkracht en hoop. Een zomerse dag, de stad lag aan puin, het leven ging door,” aldus Hans Oosters.
De komende twee maanden worden de meest aansprekende foto’s bij elkaar worden gezocht uit onder meer beeldbanken, archieven, de collecties van zo’n 50 historische kringen en 35 lokale musea. Ook wordt het publiek opgeroepen om eigen foto’s aan te dragen. Alle foto’s van het dagelijks leven tijdens de oorlog zijn welkom.
Commissaris van de Koning Hans Oosters: “Tegenwoordig sturen we elkaar foto’s van alles en iedereen en hebben we altijd een camera op zak. We communiceren meer en meer in beelden. Heel erg van nu dus om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in foto’s te vertellen. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten van deze zoektocht.”
Een selectiecommissie presenteert op 15 januari 2020 de 50 meest aansprekende foto’s. Vervolgens mag het publiek de 25 beelden aanwijzen die namens de provincie worden ingezonden naar de nationale campagne. Het beeldproject ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’vormt een onderdeel van de viering 75 jaar Vrijheid. Het wordt in opdracht van Platform WO2 uitgevoerd door het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
De inzet is om zoveel mogelijk inwoners van Nederland te laten participeren en zo de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog te verbreden en te versterken.

Reacties