Lezing professor Marco Mostert over internationale betrekkingen regio Utrecht in de middeleeuwen

14 okt 2019, 11:03 Geschiedenis
marco mostert
HVVdM

Op dinsdag 15 oktober 2019 organiseert de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn een lezing door professor Marco Mostert over de internationale betrekkingen in de middeleeuwen in de regio Utrecht.

“De regio Utrecht lag eeuwenlang op de grens van twee beschavingen, namelijk de zuidelijke beschaving van de Romeinen en hun opvolgers, en de noordelijke beschaving van de Duitse laagvlakte, Scandinavië en Engeland” zegt professor Mostert in een interview in het Historisch Nieuwsblad. Er bestonden vele relaties die de inwoners van stad en regio onderhielden met verder gelegen gebieden. Er waren vele, al eeuwenoude, internationale handelsnetwerken. Er was een belangrijke rol van Utrecht binnen grotere politieke gehelen, zowel binnen het Romeinse rijk als het latere Duitse rijk. Er werkten vele bewoners uit de regio als soldaat in de Romeinse legioenen, als missionaris in ‘heidense’ gebieden, in allerlei kerkelijke netwerken en als notaris in de laatmiddeleeuwse pauselijke bureaucratie. Via de Utrechtse bisschop speelde de regio een relatief grote rol in de politieke geschiedenis van het Duitse rijk. De prominente rol van het Sticht bleek uit de hulp van de Duitse keizer Hendrik de Vijfde bij de plannen voor de afdamming van de Rijn bij Wijk bij Duurstede, dat uiteindelijk leidde tot het schenken van stadsrechten aan de stad Utrecht in 1122. Of denk ook aan de internationale spanningen die leidden tot de arrestatie in 1296 van de Hollandse graaf Floris de Vijfde vlak buiten de stadspoorten van Utrecht. Professor Mostert geeft in de lezing nog veel meer voorbeelden en gaat zo uitgebreid in op de rol die Utrecht speelde in de 'Wereldgeschiedenis van Nederland'.

Professor Mostert is hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar de middeleeuwse schriftcultuur, maar houdt zich ook bezig met de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van de noordelijke Nederlanden. Hij heeft diverse boeken gepubliceerd over de ontwikkelingen van Nederland in de betreffende periode, zoals “In de marge van de beschaving”, het tweede deel van de Algemene Geschiedenis van Nederland.

De locatie voor deze bijeenkomst is Boerderij de Hoef, Hogeweide 6, 3541 BC Utrecht

Datum: dinsdag 15 oktober 2019, aanvang 20.00, zaal open 19.30

Koten € 5-- per persoon, leden HV € 2,50- korting

Graag vooraf opgeven [email protected]