Utrechts Archief zoekt Ideeën voor nieuwe expositie ‘Skyline van Utrecht’ in 2020

Foto: Utrechts Archief

In de zomer van 2020 organiseert het Utrechts Archief een expositie over panorama’s van Utrecht van de 17e eeuw tot nu. Kern van de expositie zijn de twee prachtige profieltekeningen van Utrecht van Herman Saftleven (1669 en 1684). Het Utrechts Archief roept iedereen op om met ideeën te komen om deze tekeningen op een digitale manier tot leven te wekken.

In de zomer van 2020 stroomt in Utrecht weer water door de hele Stadsbuitengracht, waarmee het aangezicht van Utrecht verandert. Wist je dat in de korte periode tussen 1669 en 1684 die skyline óók al drastisch veranderde? Dat had alles te maken met de desastreuze storm die in de zomer van 1674 over de stad raasde.
De Utrechtse tekenaar en graficus Saftleven maakte in 1669 ter hoogte van de huidige Croeselaan een minutieus uitgevoerde overzichtstekening, met daarop de middeleeuwse stadsmuur, de Stadsbuitengracht en de vele kerken en molens. Het is er een komen en gaan van mensen, koetsen, karren en zelfs een trekschuit. De kale voorgrond was toen bedoeld voor de grootse bouwplannen van burgemeester Moreelse, die echter nooit zouden worden uitgevoerd.
Van deze ene grote overzichtstekening maakte Saftleven vervolgens in 1669 vier tekeningen op etsplaten. Deze tekeningen maakte hij in spiegelbeeld om ze als prenten te kunnen afdrukken. In 1684 paste Saftleven de etsplaten aan om alle opvallende veranderingen in beeld te brengen. Dat deed hij omdat de tornade van een paar jaar eerder het aangezicht van de stad enorm had veranderd:  het middenschip van de Domkerk verdween, de Jacobikerk raakte zijn spits kwijt en de Pieterskerk zijn beide torens.
Het Utrechts Archief is op zoek naar creatieve én realistische ideeën om een digitale presentatie of toepassing van deze tekeningen te maken voor de zomer van 2020. Het gaat om de 4 prenten uit bovenstaande afbeelding (die je los kunt bekijken door op deze nummers te klikken: 28386, 28387, 28388, 28389). Ben je geïnspireerd? Stuur je idee (max 1 A4) met een korte beschrijving van jezelf vóór 16 september 2019 naar: [email protected].
Uit de inzendingen kiest het projectteam het meest aansprekende idee dat op de expositie en de website kan worden gepresenteerd door de indienende partij in 2020. Voor het realiseren hiervan is € 10.000 (excl. BTW) beschikbaar. Maar ook alleen een idee is van harte welkom waar wij zelf een maker bij zoeken. Een gerealiseerd idee wordt eigendom van Het Utrechts Archief.

Cookieinstellingen